This post is available in: In English

Mitä ensimmäisinä päiväkotipäivinä tapahtuu? Päiväkotitaipaleen aloitus on iso askel pienen lapsen elämässä, ja usein se jännittää koko perhettä. Ensimmäisten päiväkotipäivien kulku riippuu paljon lapsesta itsestään: jotkut lapset ovat luonnostaan uteliaita ja innokkaita, toiset lämpenevät hitaammin ja kaipaavat aluksi enemmän rutiineja ja lämmintä syliä. 

Pilkkeellä on 20 vuoden kokemus päiväkotitulokkaista. Kohtaamme jokaisen lapsen omana itsenään ja tunnistamme hänen yksilölliset taitonsa ja kiinnostuksensa. Näin osaamme valita myös toimivimmat keinot sujuvan päiväkotiarjen käynnistämiseksi. Myös yhteistyö kotien kanssa on tärkeässä roolissa.

Tälle sivulle olemme koonneet tietoa varhaiskasvatuksen aloittamisesta Pilkkeen päiväkodeissa. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin sivun lopussa!

Tervetuloa tutustumiskäynnille ja hae lapselle paikkaa lähimpään Pilke-päiväkotiin!

Näin sujuu lapsen ensimmäinen päiväkotipäivä

Lapsen päiväkotitaival käynnistyy harjoittelulla, ”pehmeällä laskulla” hieman ennen varsinaisen varhaiskasvatuksen aloittamista, mistä sovimme jokaisen perheen kanssa aina erikseen. Kun ensimmäinen päiväkotipäivä lopulta koittaa, lapsi tulee jo valmiiksi tuttuun paikkaan ja tapaa ehkä jo tuttuja kavereitakin.

Lasta on vastassa päiväkodin aikuinen: hän toivottaa lapsen tervetulleeksi ja ohjaa tämän omalle naulakolle, jonne jätetään päivän aikana tarvittavat varusteet: vaihtovaatteet, sadeasu, unilelu ja vaipat.

Käsienpesun jälkeen on aika toivottaa äidille tai isälle mukavaa päivää! Tässä vaiheessa voi ensikertalaiselle tulla helposti itku – niin lapselle kuin aikuisellekin. Tilanne on tunteikas, mutta vakuutamme: lapsi pärjää kyllä. Vanhemman tehtävä on vaikeampi. Mutta mitä reippaammin tässä vaiheessa lapsen hyvästelee, sen helpommin päivä lähtee käyntiin.

Päiväkotipäivä noudattaa pääpiirteissään aina samaa kaavaa, ja lapsi oppii nopeasti, milloin koittaa uloslähdön aika, milloin askarrellaan tai rauhoitutaan kuuntelemaan satua. Tutustu esimerkkipäiväohjelmaan!

Päivä kuluu nopeasti. Kun vanhempi tulee hakemaan lasta, toivomme, että kännykät ja kuulokkeet on sujautettu valmiiksi laukkuun. Vaihdamme vanhemman kanssa kuulumiset ja kerromme päivän kohokohdat. Sitten onkin aika sanoa hei hei – huomenna taas nähdään!

Mitä muuta tärkeää päiväkodin aloittamiseen liittyy? Lue lisää:

 • Avoin ja tasavertainen yhteistyö kotien ja päiväkodin välillä tukee lapsen kokonaisvaltaista kehitystä. Pääasiallinen kasvatusvastuu on kuitenkin huoltajilla.
 • Ennen varhaiskasvatuksen aloitusta järjestetään yhteinen tapaaminen sekä palvelusopimuksen että aloituskeskustelun ajankohdat.
 • Varhaiskasvatuskeskustelut eli nk. vasukeskustelut järjestetään vuosittain, näissä keskusteluissa linjataan, miten lapsen yksilöllistä kehitystä, oppimista ja hyvinvointia edistetään
 • Lapsen päivän sujumisesta ja toiminnasta kerromme päivittäin kasvotusten.
 • Järjestämme myös retkiä, juhlia ja tapahtumia, joihin osaan on koko perhe tervetullut.
 • Tärkeä tiedotuskanava on Daisy, jonka kautta tehdään esimerkiksi hoitoaikavaraukset ja poissaolo- ja lomailmoitukset. Annamme ohjeet Daisyn käyttöön ja opastamme tarvittaessa.

Ulkoilu on pukeutumiskysymys! Ulkoilemme joka päivä, mutta poikkeuksellisissa sääolosuhteissa päiväkodin aikuiset tarvittaessa muuttavat ulkoilun kestoa (esim. ukonilma, helteet). Tämän vuoksi tarkista, että 

 • lapsella on varavaatteita riittävästi
 • lapsella on sisä- ja ulkovaatteet erikseen, myös kesällä
 • sadevaatteet ovat ehjät, siistit ja oikean kokoiset; vie tarvittaessa kotiin puhdistettaviksi!
 • lapsella on sisäjalkineet
 • vaippoja on tarvittaessa riittävä määrä
 • lapsella on mukana tarvittaessa nimikoitu tutti, tuttipullo ja unilelu
 • kaikki lapsen henkilökohtaiset varusteet ja lelut on nimikoitu.

Tarkista lapsen naulakko päivittäin – siellä voi olla likapyykkiä!

Huolehdimme, että meillä päiväkotiruoka on maittavaa, ravitsevaa ja mahdollisimman eettistä.

Aamupalan ja välipalan valmistuksesta huolehtii Pilkkeen päiväkodeissa päiväkotihuoltaja.

Pääsääntöisesti lounasruoka tuodaan päiväkoteihimme valmiina, ja ruoan valmistuksesta vastaavat yhteistyökumppanimme ympäri Suomea.

Me Pilkkeellä toivomme lounasruoan toimittajiltamme lähiruoan käyttöä.

Muistamme lasten syntymäpäivät ja juhlistamme niitä sekä muita kalenterivuoden juhlia. Keskustele synttärijuhlan vietosta ja tarjoilusta päiväkodin henkilökunnan kanssa.

Lapsille sattuu ja tapahtuu, ja vuotavat nenät ovat arkipäivää. Muutama perusasia on hyvä pitää mielessä:

 • Päiväkodissa olevan lapsen tulee olla siinä kunnossa, että hän pystyy osallistumaan toimintaan ja ulkoiluun.
 • Ilmoita päiväkotiin, kun lapsi sairastuu, merkitse tieto myös Daisyyn.
 • Jos lapsi sairastuu päiväkotipäivän aikana, ilmoitamme siitä heti huoltajille. Sairas lapsi tulee hakea viipymättä kotiin.
 • Tapaturman sattuessa ilmoitamme välittömästi huoltajille.
 • Lääkärin hoitoa vaativat vammat hoidetaan joko lähimmässä kunnallisessa terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla.
 • Tuo ja hae lapsi päiväkodista aina samaan aikaan, jos se vain on mahdollista. 
 • Huomioi myös päiväkodin päivärytmi, ilmoita, jos lapsi tulee päiväkotiin myöhässä / myöhemmin.
 • Huolehdi, että lapsi pesee kätensä tullessaan päiväkotiin
 • Hyvästele lapsi napakasti ja selkeästi. 
 • Puhuthan puhelut loppuun, ennen kuin tulet hakemaan lastasi!
 • Jos olet myöhässä etkä ehdi hakea lasta päiväkodin sulkemisaikaan mennessä, ilmoita siitä viipymättä päiväkotiin.
 • Pidä sekä omat yhteystiedot että varahakijoiden yhteystiedot ajan tasalla. Varahakijan tulee olla täysi-ikäinen.

Päiväkodin aloitus on iso elämänmuutos koko perheelle. Vanhempia saattaa mietityttää, miten lapsi sopeutuu varhaiskasvatukseen, tai saahan lapsi varmasti kavereita päiväkodissa. Pilkkeen päiväkodeissa aloittaa vuosittain satoja lapsia, ja jokainen uusi lapsi ja perhe kohdataan aina yksilöllisesti.

”Monia perheitä jännittävät ihan samantyyppiset asiat, ja kaikesta selvitään aina hyvin”, kertoo Pilke liikuntapäiväkoti Ilveslinnan johtaja Elina Kutila. Lue tästä lisää Elinan ajatuksia ja vinkkejä päiväkodin aloittamiseen: Uusi elämänvaihe vaikuttaa koko perheeseen – näin siitä selvitään

Viisi vinkkiä vanhemmille, kun lapsi aloittaa päiväkodissa

 1. Tuo ja hae lapsi päiväkodista aina samaan aikaan, jos se vain on mahdollista

2. Pidä päivärytmi myös kotona selkeänä ja säännöllisenä: aamu- ja iltarutiinit, leikki- ja lepoajat

3. Kun tuot lapsen päiväkotiin, hyvästele hänet napakasti ja selkeästi

4. Puhu päiväkodista ja sen henkilökunnasta positiivisesti, suhtaudu päiväkotipäivän kuulumisiin uteliaasti

5. Avoin ihmettely on sallittua – meiltä saa aina kysyä, vaikka lapsen kanssa yhdessä!

Pilkkeen varhaiskasvatuksen käsikirja

Miten sujuu päiväkodin ja kodin yhteistyö? Mitä teen, kun lapsi sairastuu? Onko lapseni vakuutettu? Näihin – ja moneen muuhun kysymykseen vastaa Pilkkeen varhaiskasvatuksen käsikirja. Lataa omasi tästä! 

aapisen_etusivu

Mikä ero on päivähoidolla ja varhaiskasvatuksella?

Varhaiskasvatus on uusi sana, jota on alettu käyttää vuoden 2016 varhaiskasvatuslain uudistamisen jälkeen. Sitä ennen puhuttiin päivähoidosta. Varhaiskasvatustoiminta kuuluu kunnissa opetustoimen alaisuuteen, aiemmin taas päivähoito oli sosiaalitoimen osa. Aivan pienillä lapsilla hoivan ja hoidon merkitys hyvän päivän luomisessa on kaikkein tärkeintä, mutta lapsen kasvaessa varhaiskasvatuksessa saavat painoa myös opetus ja kasvatus. Näitä asioita linjataan vuosittain varhaiskasvatus- eli vasukeskusteluissa yhdessä huoltajan kanssa.

Pedagogiikka tarkoittaa niitä kasvatuksen periaatteita, joiden mukaan myös me Pilkkeen päiväkodeissa toimimme. Jos haluat tietää niistä lisää, voit tutustua Pilkkeen pedagogiikkaan tarkemmin täällä.

Mirka Laaksonen - Pilke päiväkodit Oy

”Se mikä tekee päiväkodista ja sen toiminnasta varhaiskasvatusta on suunnitelmallisuus, pedagoginen toiminta, arviointi ja kehittäminen.”
– Pilke päiväkotien varhaiskasvatusjohtaja Mirka Laaksonen

Hyvä päivä – joka päivä

Pilke päiväkotien tärkein tavoite on tarjota lapselle hyvä päivä oppia – joka päivä. Turvallinen ja ilmapiiriltään kannustava ympäristö tarjoaa hyvät lähtökohdat ystävyydelle, yllätyksille ja yhdessä oppimiselle. Päiväkodin, jonne on kiva mennä ja jossa on hyvä olla.

Pilkkeen päiväkotien henkilökunta eli hyvän päivän tekijät

Kutsumme Pilkkeen päiväkodeissa työskenteleviä aikuisia hyvän päivän tekijöiksi, sillä heidän tärkein tehtävänsä on tehdä lapselle hyvä päivä.

Suomessa varhaiskasvatuslaki määrää siitä, millainen henkilöstömitoitus kaikissa päiväkodeissa tulee olla ja millaiset koulutusvaatimukset henkilökunnalla on. Päiväkodeissa työt on jaettu lasten kanssa toimivien varhaiskasvattajien ja päiväkotien johtajien sekä päiväkotihuoltajien kesken niin, että kaikilla on aikaa keskittyä omaan työhönsä ja tehdä se niin hyvin kuin mahdollista.

Katso video ja tutustu Pilkkeen hyvän päivän tekijöihin!

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Päiväkodin aloitus on uusi vaihe lapsiperheen elämässä. Siihen liittyy monenlaisia kysymyksiä. Olemme koonneet alle yleisimpiä kysymyksiä, joita perheet meiltä kysyvät.

Päiväkodit - Usein kysyttyä

This post is available in: In English

Vastaus: Suosittelemme perheille aina tutustumista päiväkoteihin paikan päällä, jos vain mahdollista, ennen päiväkotiin hakemista. Tutustumiskäynnillä pääset kurkistamaan juuri kyseisen Pilke-päiväkodin arkeen, tiloihin ja toimintaan päiväkodin johtajan kanssa; tutustumme puolin ja toisin, vastaamme kysymyksiisi ja kerromme tarkemmin päiväkotiin hakemisesta ja sen aloituksesta. Kun ensimmäinen päiväkotipäivä lopulta koittaa, lapsi tulee jo valmiiksi tuttuun paikkaan ja tapaa ehkä jo tuttuja kavereitakin. Lue tästä artikkelistamme lisää, miksi suosittelemme tutustumiskäyntia!

This post is available in: In English

Ei ole. Päiväkotihakemuksen tekeminen ei vielä sido mihinkään vaan myöhemmin tehdään erikseen vielä palvelusopimus. Hakea voi aina ja suosittelemme tulemaan tutustumaan lähimpään Pilke-päiväkotiin. Sovi tutustumiskäynnistä päiväkodin johtajan kanssa.

This post is available in: In English

Kyllä voi hakea. Päiväkotihakemuksen tekeminen ei vielä sido mihinkään vaan myöhemmin tehdään erikseen vielä palvelusopimus. Kannattaa vierailla molemmissa paikoissa ja tehdä vasta sitten lopullinen päätös. Meille saa aina tulla tutustumaan! Sovi tutustumiskäynnistä päiväkodin johtajan kanssa.

This post is available in: In English

Meiltä kysytään usein, minkä ikäisenä päiväkodissa voi aloittaa, pärjääkö lapsi 1-vuotiaana päiväkodissa, sopeutuuko vauva päiväkotiin ja niin edelleen.

Tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus on lapselle hyödyksi. Nuorimmat lapset ovat 9 kuukauden ikäisiä päiväkodeissa. Varhaiskasvatus voi jatkua siihen saakka, kun lapsi noin 6- vuotiaana aloittaa esiopetuksen eli esikoulun. Lue tästä lisää: lapsen subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen.

Jokainen lapsi on yksilö ja myös perheiden tilanteet ovat erilaisia. Siksi mitään yhtä oikeaa vastausta ei ole siihen, minkä ikäisenä lapsi voi aloittaa päiväkodissa. Monet vanhemmat kuitenkin pohtivat, milloin lapsi voisi aikaisintaan aloittaa päivähoidon.

Jos haluat keskustella oman lapsesi päiväkodin aloitukseen sopivasta iästä tai tähän liittyvistä kysymyksistä, voit olla yhteydessä alueesi Pilkkeen päiväkodin johtajaan. Juttelemme kanssasi mielellään – vanhempien kysymykset tai huolet päiväkodin aloitukseen liittyen ovat meille tuttuja!

This post is available in: In English

Aamupalan ja välipalan valmistuksesta huolehtii Pilkkeen päiväkodeissa päiväkotihuoltaja.

Pääsääntöisesti lounasruoka tuodaan päiväkoteihimme valmiina, ja ruoan valmistuksesta vastaavat yhteistyökumppanimme ympäri Suomea.

Me Pilkkeellä toivomme lounasruoan toimittajiltamme lähiruoan käyttöä.

This post is available in: In English

Moni vanhempi pohtii, miten lapsen päiväunet päiväkodissa sujuvat. Kaikille lapsille annetaan mahdollisuus lepoon/nukkumiseen nukkarissa, joka on rauhallinen ympäristö päivälevolle päiväkodissa.

Lasten aivot muovautuvat ja kehittyvät kiihkeimmin varhaislapsuudessa. Huima kehitys vaatii myös riittävän määrän lepoa ja unta. Tämän takia on tärkeää, että lapsi voi nukkua päiväunet päiväkodissa. Jos lapsi nukahtaa lepohetkellä, hänellä on tarve uneen ja sille suomme mahdollisuuden. On hyvä muistaa, että lapsen unentarve on aina yksilöllinen.

On myös tavallista, että lapsi ei nuku päiväkodissa. Tällöin hän rauhoittuu hetkeksi kuuntelemaan satua tai musiikkia ennen päivän muihin puuhiin palaamista. Jos lapsen päiväunet päiväkodissa mietityttävät, varhaiskasvatuksen ammattilaisemme juttelevat mielellään niistä kanssasi.

This post is available in: In English

Loma-aikoina päiväkodeissa on vähemmän lapsia, sillä monet perheet lomailevat ja lapset ovat kotona. Siksi osa päiväkodeistamme on kiinni ja osa auki. Auki olevat päivystävät päiväkodit tarjoavat hoitopaikan kaikille niille alueen Pilkkeen päiväkotien lapsille, jotka tarvitsevat varhaiskasvatusta. Päivystävissä päiväkodeissa työskentelee Pilkkeen omia varhaiskasvattajia saman alueen eri päiväkodeista.

Ilmoitamme hyvissä ajoin tiedot loma-aikojen aukioloajoista ja alueen päivystävistä Pilke-päiväkodeista.

Kysy tarkemmat aukioloajat kunkin päiväkodin johtajalta: Pilke-päiväkodit ja yhteystiedot löydät täältä.

This post is available in: In English

Jokaisen päiväkodin arki rakentuu aina yksilöllisesti päiväkodin koon ja sen omien tavoitteiden mukaisesti. Päiväkotimme ovat auki joustavasti perheiden tarpeiden mukaan klo 6–18 välillä.

Tutustu esimerkkiaikatauluun päiväkodin päiväohjelmasta!

This post is available in: In English

Kokemuksemme mukaan kyllä. Ymmärrämme, että jokainen lapsi on yksilö. Tuemme heitä varhaiskasvatuksen eri vaiheissa juuri sellaisella tavalla, kuin mitä lapsi tarvitsee.

Tiedämme myös, että tämä asia mietityttää monia perheitä. Kokemuksemme mukaan päiväkodin aloitusta voi kuitenkin helpottaa monin tavoin. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa ja vinkkejä perheille kun lapsi aloittaa päiväkodissa.

Alla muutama käytännön vinkki, joilla lapsesi varhaiskasvatuksen aloitusvaihe sujuu kaikkien kannalta mahdollisimman mukavasti:

Esimerkkiaikataulu päiväkodin päivästä

Päiväkodin arki rakentuu aina yksikön koon ja tavoitteiden mukaisesti, joten tämä aikataulu on yleisarvio päivästä.

6.00-7.00 Päiväkodin ovet avautuvat. Tervetuloa! Aloitamme päivämme sylitellen lapsia ja jutustelemme mukavia. Sitten lähdemme vähitellen leikin touhuun.
8.00-8.30 Aamupalan aika
8.30 -11  Pienryhmätoimintaa sisällä ja ulkona.
n. 11.15 Lounas

Lounaan jälkeen on päivälevon aika. Osa lapsista nukkuu ja osa lepää tai ulkoilee. Levon jälkeen on hiljaisten leikkien ja puuhien aika ennen välipalaa.

n. 14.00 Välipala
14.30 Pienryhmätoimintaa sisällä ja ulkona.
17.00 Päiväkodin ovet sulkeutuvat ja sanomme näkemiin, huomiseen!