Pilke on kasvanut neljän vuosikymmenen aikana kahdesta pienestä päiväkotiyrityksestä Suomen suurimmaksi ja osaavimmaksi lapsiperheitä palvelevaksi toimijaksi. Tänä päivänä tarjoamme monipuolisia ja kehittyviä palveluja ympäri Suomen.

Pilkkeen kasvutarina on rakentunut monista erilaisista palasista, pienistä ja suurista askeleista. Punaisena lankana eri vuosikymmenten ajan kulkee vahva sitoutuminen lapsen parhaaseen sekä lapsuuden erityisen arvon ymmärtäminen ja sen vaaliminen.

Tutustu tällä sivulla Pilkkeen kasvutarinaan!

1990-luvun alku

Merituulet-kielikylpypäiväkoti aloittaa Espoon Olarissa

Seppälän perheen vanhemmat Päivi ja Kai tarvitsivat päivähoitopaikan omille lapsilleen, mutta lähipäiväkoti on täynnä. Vaikka kummallakaan ei ole taustaa lastenhoidossa, Seppälät ratkaisevat pulman perustamalla Merituulen kielikylpy -nimisen päiväkodin Espoon Olariin. Päiväkodin omistaa samanniminen pieni yhdistys, ja mukana on muitakin lähialueen lapsiperheiden vanhempia.

2000-luvun alku

Parasta Pienelle -päiväkoteja perustetaan Uudellamaalla

Parasta Pienelle -päiväkodit aloittaa toimintaansa Sari Jaakkolan johdolla. Mukana toiminnassa on alusta alkaen useita edelleenkin Pilkkeen johdossa toimivia henkilöitä, yhteiskuntasuhdejohtaja Minna Martikainen, asiakkuusjohtaja Riikka Mattsson, työkykyjohtaja Sari Mäki-Hakola ja HR-asiantuntija Mervi Jaakkola.

Parasta Pienelle -päiväkodit kasvaa vuosien aikana 13 päiväkodin yritykseksi, ja toimii Uudellamaalla muun muassa Espoossa, Vantaalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä.

2003

Kissankulman muksut perustetaan

Espoolaisen Seppälän perheen lapset kasvavat, ja perhe muuttaa Olarista uudelle asuinalueelle Nöykkiöön. Perheen nuorimmainen lapsi tarvitsee vielä päiväkotipaikkaa, ja Seppälät perustavat tätä varten läheiseltä Soukan ostoskeskukselta löydettyihin tiloihin uuden päiväkodin, tällä kertaa yritysmuotoisena toimintana.

Näin vuonna 2003 syntyy uusi yritys, Päiväkoti Kissankulman Muksut Oy. Ensimmäinen perheen perustama päiväkoti Merituulen kielikylpy Olarissa liittyy mukaan perustettuun yritykseen.

Tutustu kielikylpypäiväkoti Kissankulmaan

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen

Arjen työtä ja yritystoiminnan kasvua

2000-luvun alkuvaihe oli työteliästä ja palkitsevaa aikaa niin Kissankulman muksuissa kuin Parasta Pienelle -päiväkodeissakin. Molemmat toimijat kasvoivat tahoillaan ja alkoivat haaveilla uudenlaisesta tulevaisuudesta.

Kissankulman muksujen perustajaperhe Seppälät pohtivat toiminnan laajentamista yrityskaupan avulla.

Samaan aikaan toisaalla Parasta Pienelle -päiväkotien omistajasisarukset Sari ja Mervi etsivät sopivaa ostajaehdokasta omalle yritykselleen.

2012

Kaksi toimijaa yhteen

Seppälän perheen perustama Kissankulman muksut on vähitellen kasvanut koko uuden vuosituhannen alun, ja 2010-luvun alussa Kissankulman muksuilla oli kahden päiväkodin lisäksi yhteensä seitsemän iltapäiväkerhoa eri puolilla Espoota.

Seppälät ovat vakuuttuneita, että kuntien tarpeet varhaiskasvatuksen järjestämisessä kasvavat. He saavat toimintaan mukaan kotimaisen pääomasijoittaja Korona Investin rahaston, ja sen turvin ostavat itseään neljä kertaa suuremman Parasta Pienelle -päiväkotien toiminnan Sari Jaakkolalta ja hänen sisareltaan Merviltä.

2014

Pilke_pipari_logo

Pilke-nimi otetaan yhteiseen käyttöön

Kissankulman muksujen ja Parasta Pienelle -päiväkotien yhdistyessä toimintaa jatketaan aluksi entisellä tavalla. Uuden yrityksen johdossa on vahva yksimielisyys siitä, että kaksi erilaista päiväkotiyritystä halutaan yhdistää yhteisen uuden nimen alle.

Henkilökunnalle järjestetään nimikilpailu, mutta se ei tuota toivottua ratkaisua: entiset kissankulmalaiset haluavat pitää oman nimensä, ja Parasta Pienelle -päiväkotien työntekijät taas omansa!

Pattitilannetta ratkaisemaan kutsutaan apuun mainostoimisto, jonka ehdotuksesta nimeksi tulee Pilke päiväkodit. Uusi nimi Pilke lanseerataan vuoden 2014 alussa.

2015

Päiväkodit Turku

Pilke kasvaa ja laajenee koko Suomeen

Pilkkeen ensimmäinen uudisrakennettu päiväkoti Tähtimetsä avataan Turun Hirvensaloon vuonna 2015. Tammikuussa 2017 päästään vieläkin kauemmas, kun Oulussa avautuu ensimmäinen Pilke-päiväkoti.

Tutustu Pilke Tähtimetsään

2017

Oma hirsipäiväkoti aukeaa Auraan

Pilkkeen johdossa työskentelevät Minna Martikainen ja Kai Seppälä käyvät vierailulla oululaisessa päiväkodissa, ja tämä kokemus muuttaa Pilkkeen tarinan kulkua merkittävällä tavalla.

Oululainen päiväkoti oli rakennettu kokonaan hirsipuusta, ja sen aistiystävällinen ilmapiiri ja hyvä sisäilma jättävät johtajakaksikkoon syvän vaikutuksen. Lähtiessään kotimatkalle Minna ja Kai puhuivat siitä, miten vaikuttava kokemus hirsipäiväkoti oli. He ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että Pilkkeelle hirsipäiväkodin rakennuttaminen olisi vaikeaa ja todennäköisesti mahdottoman kallista.

Sattumalta Kai Seppälä päätyy myöhemmin samana vuonna tutustumaan Porissa rakenteilla olevaan hirsipäiväkotiin. Tämän vierailun seurauksena Pilke aloittaa yhteistyön hirsitalovalmistaja Honkarakenteen kanssa. Ensimmäinen Pilkkeen oma hirsipäiväkoti valmistuu vuonna 2017 Turun Auraan. Tästä alkaa varsinainen hirsipäiväkotien buumi.

Tutustu Pilkkeen aistiystävälliseen hirsirakentamiseen!

2017

Palvelun laatu tunnustetaan laatusertifikaatilla

Pilke haluaa, että kaikki yrityksen tuottama varhaiskasvatus- ja iltapäiväkerhotoiminta on laadukasta ympäri Suomea.

Yritys alkaa systemaattisesti kehittää tuotetun palvelun laatua, ja Pilkkeelle myönnetään laatusertifikaatti vuonna 2017. Sertifikaatin saavat ensin päiväkodit, ja vuonna 2020 myös Pilkkeen järjestämä iltapäivätoiminta.

Laatu ja vastuullisuus ovat tärkeitä Pilkkeen toiminnassa, lue lisää!

2017

Sata Pilke-päiväkotia ja tuhat työntekijää

Pilke juhlii 100:a päiväkotia! Vuonna 2017 Pilkkeestä on kasvanut valtakunnallinen iso yritys, ja päiväkoteja on yhteensä sata. Vuoden lopulla juhlitaan myös toista merkkipaalua, kun pilkeläisiä on yhteensä tuhat.

2019

Lastenhoidon palvelut mukaan

Pilkkeen kasvu jatkuu ja yritys laajenee myös uusille toimialoille palvelemaan suomalaisia lapsiperheitä. Vuonna 2019 Pilke ostaa kotipalveluyritys Stellan lastenhoidon koko liiketoiminnan.

Kaupan myötä Pilke tarjoaa sairaan lapsen kotihoitoa ja lapsiperheiden kotipalvelua. Uusilla palveluillaan Pilke pystyy entistä paremmin auttamaan perheitä yhdistämään lasten ja aikuisten tarpeet sujuvaksi arjeksi.

Lue lisää Pilke lastenhoidon palveluista perheille ja yrityksille!

2019

Kolmen parhaan yrityksen joukkoon Entrepreneur of the Year -kilpailussa

Pilke pääsee talousalan asiantuntijayritys Ernst & Youngin EY Entrepreneur of the Year 2019 -kilpailussa finaaliin kolmen parhaan yrityksen joukkoon Suomessa.

Tämä on Pilkkeelle merkittävä tunnustus, sillä yksityisen varhaiskasvatuksen ja lapsiperheiden palvelujen toimiala on sijoittajien näkökulmasta haasteellinen.

EY Entrepreneur of the Year on menestyviä yrittäjiä palkitseva kansainvälinen kilpailu, joka järjestetään yli 60 maassa.

Minna Martikainen kertoo Pilkkeen kasvutarinasta EY Entrepreneur of the Year 2019 -finalistivideolla

2020

Koronavirus mullistaa arjen

Vuoden 2020 keväällä alkava koronaviruspandemia vaikuttaa kaikkeen Pilkkeen toimintaan, ja tuo isoja mullistuksia arkeen. Pilke joutuu aloittamaan historiansa ensimmäiset isot YT-neuvottelut, joiden myötä henkilöstöä lomautetaan.

2020

Norjalainen Dibber ja Pilke yhdistävät voimansa

Keskellä kesää 2020 saadaan pitkään odotettu tieto siitä, että Pilkkeelle on löytynyt uusi koti: norjalainen varhaiskasvatuksen perheyritys Dibber, joka toimii Norjassa nimellä Läringsverkstedet, ostaa Pilkkeen. Uutta kotia Pilkkeelle oli etsitty jo pitkään, ja pilkeläisille työntekijöille oli vuosien varrella puhuttu siitä, että jossain vaiheessa yritys myydään.

Yhdessä uuden omistajansa kanssa Pilke on nyt mukana kehittämässä ja viemässä pohjoismaista varhaiskasvatusosaamista maailmalle. Pilkkeen siirtyminen osaksi Läringsverkstedetiä ei muuta arkea suomalaisissa päiväkodeissa, iltapäiväkerhoissa eikä lastenhoidossa, vaan toiminta jatkuu normaalisti.

Tutustu Pilkkeeseen yrityksenä sekä omistajaamme Dibberiin.

2021

Sosiaalihuollon avopalvelut osaksi Pilkkeen työtä

Pilke haluaa palvella suomalaisia lapsia ja lapsiperheitä mahdollisimman monipuolisesti. Keväällä 2021 Pilke laajentaa toimintaansa edelleen ja ostaa Uudellamaalla toimivan Sivukadun Avopalvelun toiminnan.

Näin syntyy jälleen uusi osa Pilkettä, Pilke perhepalvelut. Sen sosiaalihuollon palveluita ovat perhetyö, tehostettu perhetyö ja ammatillinen tukihenkilötoiminta.

Tutustu tästä Pilke perhepalveluiden toimintaan!

2021

Pilkkeelle ympäristösertifikaatti

Pilkkeelle myönnetään ympäristösertifikaatti, joka entisestään vahvistaa laatu- ja vastuullisuustyötä.

Tänä päivänä

Pilke yhdistää lasten ja aikuisten tarpeet sujuvaksi arjeksi koko Suomessa

Tänä päivänä Pilke on Suomen suurin lapsiperheitä palveleva yritys, joka tuottaa varhaiskasvatuksen, iltapäiväkerhojen, lastenhoidon ja sosiaalihuollon palveluja ympäri Suomea, yhdistäen lasten ja aikuisten tarpeet sujuvaksi arjeksi. Nykyään meitä on jo yli 2000 hyvän päivän tekijää, yli 180 päiväkodissa ja esikoulussa.

Haluamme kaikella toiminnallamme edistää lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Maailma ympärillämme muuttuu, mutta työmme tarkoitus pysyy. Tärkein tehtävämme on ollut, on nyt ja on aina: ”Lapselle hyvä päivä joka päivä.”

Pilke kasvaa ja kehittyy edelleen, toimien ketterästi, innovatiivisesti ja lapsia ja perheitä palvellen. Pilkkeen tulevaisuus on vakaasti kytketty omistajayrityksen, eli norjalaisen varhaiskasvatuksen perheyrityksen Dibberin, tiehen. Yhdessä kehitämme pohjoismaisen varhaiskasvatuksen mallia ja viemme sitä maailmalle. Tervetuloa Pilkkeen maailmaan!

Me olemme Pilke – Tietoa Pilkkeestä yrityksenä!

Ota yhteyttä

Nyt tunnet kulkemamme polun. Tervetuloa kanssamme Pilkkeen maailmaan! Kysy lisää tai anna palautetta – kuulemme mielellään sinusta. Ota yhteyttä!