Ruotsi

Pilke päiväkotien ruotsinkielinen varhaiskasvatus

Pilke-päiväkodit tarjoavat ruotsinkielistä varhaiskasvatusta viidessä päiväkodissa. Päiväkodista riippuen tarjolla on kokonaan ruotsinkielistä varhaiskasvatusta ja laajamittaista kaksikielistä varhaiskasvatusta eli ns. kielikylpyä.

Kokonaan ruotsinkielisissä päiväkodeissa puhutaan ainoastaan ruotsia, kun taas ruotsinkielisessä kielikylvyssä lapsi saa käyttää myös omaa äidinkieltään, vaikka häntä kannustetaankin pikkuhiljaa omaksumaan vieras kieli.

Päiväkotien päivittäiseen toimintaan kuuluvat mm. ulkoilu, liikunta, askartelu, musiikkihetket, retkeily lähialueella ja tietenkin lepohetket. Kaikissa päiväkodeissa noudatetaan suomalaista varhaiskasvatuslakia.

Ruotsinkieliset päiväkodit kartalla

   Kokonaan ruotsinkielinen päiväkoti vai kielikylpy?

   Kokonaan ruotsinkielisissä päiväkodeissa puhutaan ainoastaan ruotsia ammattitaitoisen ja kannustavan henkilökunnan kanssa. Kaikki päiväkodit noudattavat suomalaista varhaiskasvatuslakia ja kaiken toiminnan keskiössä on kasvava ja kehittyvä lapsi. Haluamme tarjota lapselle turvallisen ja lämpimän ympäristön uuden kielen omaksumiselle. Kaikki lapset oavt tervetulleita oppimaan ruotsia, eikä aikaisempaa kielitaitoa vaadita lapselta tai huoltajalta.

   Ruotsinkielinen kielikylpy aloitetaan 3-5-vuotiaana. Lapsen valmiudet huomioidaan ja hän tulee aina ymmärretyksi. Kielikylpy on tarkoitettu muuta kuin ruotsinkieltä äidinkielenään puhuville lapsille. Kielikylvyssä lapset omaksuvat uuden kielen turvallisessa ympäristössä leikkien, laulujen, lorujen, teematyöskentelyn ja arkiaskareiden lomassa. Kasvattajat puhuvat lapsille johdonmukaisesti ainoastaan ruotsia, mutta ymmärtävät myös lapsen äidinkieltä. Kommunikoinnin tukena käytetään kehon kieltä, ilmeitä, eleitä, äänenpainoa, kuvia jne. Lapsi saa käyttää äidinkieltään, mutta häntä kannustetaan pikkuhiljaa käyttämään ruotsinkieltä.

   Aluksi aamupiirissä oli jännää kun kysyttiin ”Where is Elina”, ja vastasin, että ”Here I am”. Nyt enkku tuntuu aika helpolta ja tykkään puhua sitä.” -Elina 6v.