Artikkelit

Luonnonläheinen varhaiskasvatus päiväkodissa tukee hyvinvointia

Metsässä vaeltaminen ja kiireetön puuhastelu päiväkodin pihamaalla tuovat valtavasti oppia ja iloa lapsen arkeen. Luonnossa vietetty aika palvelee myös terveyttä: mullassa möyriessä vastustuskyky paranee, ja metsäpolun vaihteleva maasto kehittää tasapainoa. Luontopäiväkodin metsäretket tarjoavat lapselle jokapäiväisen seikkailun yhdessä turvallisen aikuisen kanssa.

 

Ulkoilmaelämää ja kiireetöntä kohtaamista päiväkodin arjessa

Johanna Luostarinen näkee luonnon vaikutukset lasten hyvinvointiin päivittäisessä työssään. Hän johtaa kahta Pilkkeen päiväkotiperheeseen kuuluvaa Luonnossa kotonaan -päiväkotia Helsingin Viikin kumpuilevissa peltomaisemissa. Sotkankoto ja Uikunkoto -päiväkodeissa eletään Luonnossa kotonaan -toiminnan mukaisesti arkea, jossa ulkoilmaelämä pihaleikkeineen ja metsäretkineen on tärkeä osa jokaista päivää.

 

“Lasten päivät alkavat pääsääntöisesti suoraan pihalta. Retkeilemme aamut lähimetsässä, ja ruoka- ja lepotauon jälkeen siirrymme takaisin pihalle”, Luostarinen kertoo. “Alkusyksystä vanhemmat lapset viettivät pihalla myös ruoka- ja lepohetket, mutta nyt olemme jo siirtyneet sisätiloihin talven tieltä. Lapset viihtyvät pihalla mielellään, se on heille todella luontevaa.”

 

Luonnonläheisessä arjessa elää vahvasti Pilke-päiväkodeille ominainen läsnäolon kulttuuri, johon kuuluu kiireetön ja aito kohtaaminen lapsen kanssa päivän kaikissa hetkissä.

 

“Jos ajatellaan, että koti on lapselle se paras paikka, niin me pyrimme kilpailemaan toiseksi parhaan paikan tittelistä mummolan kanssa”, Luostarinen naurahtaa. “Meille on tärkeää sellainen kiireetön yhdessäolo, jossa aikuinen on lapselle kanssakulkija niin tuolla luonnossa kuin sisätiloissakin.”

Luonto vaikuttaa positiivisesti päiväkoti-ikäisten lasten terveyteen

Luonnonläheinen arki tuo mukanaan useita terveysvaikutuksia. Hiljattain julkaistussa suomalais-tsekkiläisessä tutkimuksessa päiväkotien pihoille tuotiin elävää metsäpohjaa ja siirtonurmea, ja lapset osallistuivat kasvien kylvämiseen ja hoitamiseen. Tutkimuksen mukaan päivittäinen kosketus luontoon paransi lasten immuunijärjestelmää jo kuukaudessa.

 

Luostarinen näkee luonnon tukevan lasten hyvinvointia monin tavoin. “Uskon niin henkilökohtaisesti ja kuin viimeaikaisiin tutkimuksiinkin nojaten, että luonto parantaa lasten vastustuskykyä. Lisäksi metsäretkillä lapset pääsevät liikkumaan luontevasti. Kiipeily ja metsän epätasainen, vaihteleva maasto tekevät todella hyvää lapsenmotorisille taidoille.”

 

Ja onhan metsässä möyriminen myös hauskaa! “Lapsista on mukavaa, kun ei tarvitse pelätä likaantumista”, Luostarinen toteaa. Luonto tarjoaa lapsille terveyttä ja riemua joka päivä, säästä riippumatta. “Lapsillehan ei huonoja säitä ole, vaan se on meidän aikuisten näkemys, mikä tekee säästä huonon. Oikealla varustuksella ja lapsen riemulla nauttia kaikista vuodenajoista pärjää todella pitkälle.”

Metsäpolkuja kuljetaan yhdessä oppien, turvallisen aikuisen kanssa

Luonnossa kulkiessaan lapsi kokee maailman kaikilla aisteillaan. Kesken metsäretken voi pysähtyä kuuntelemaan linnunlaulua tai tutkimaan kaunista perhosta. Kasvien nimiä ei tarvitse opetella kirjoista, vaan ne voi painaa mieleen koskettamalla pehmeää, vihreää pintaa. Kivien, oksien ja käpyjen kirjo on loputon, ja hyviä piilopaikkoja riittää kaikille. “Luonnossa tekemistä ei tarvitse etsiä. Lapset ikään kuin hyvällä tavalla “katoavat” sinne metsään”, Luostarinen tiivistää.

 

Hän pitää tärkeänä, että päiväkodissa lapsille kehittyisi hyvä ja kunnioittava suhde luontoa kohtaan. “Tavallaan se ajatus, että jos me löydetään luonnosta jotain mielenkiintoista, niin voidaan varovasti kurkata vaikka sammaleen alle, mutta ei revitä sitä pois. Me vaan vähän vilkaistaan, että ketäs siellä asuu. Arvostetaan toinen toisiamme siellä metsässä.”

 

Luostarinen toivoo, että yhä useampi heräisi näkemään luonnon vaikutukset lasten hyvinvointiin. “Suomessa luonto on kaupungissakin lähellä ja tarjoaa aivan mahtavia leikkipaikkoja lapsille. Luonnossa lapsi saa tuntea ja kokea kaikilla aisteillaan yhdessä turvallisen aikuisen kanssa, joka on aidosti ja kiireettömästi lasta lähellä.”

 

Lisätietoa:

 

Pilke-päiväkoti Luonnossa kotonaan Sotkankoto

Pilke-päiväkoti Luonnossa kotonaan Uikunkoto

Pilkkeen luontopainotteiset päiväkodit

Luonnossa kotonaan (Suomen latu)