Blogit

Ympäristökasvatusta Pilke Loisteessa!

Minulla oli suuri ilo ja kunnia päästä vierailemaan Pilke-päiväkotien Kestävän kehityksen työryhmän kanssa toukokuussa 2019 Vantaan Myyrmäessä, Metropolian ammattikorkeakoulun Urban farm laboratorioon.

Farmilla oli useita eri yrityksiä, joiden tuotteisiin ja (tulevaisuuden) ruokatuotanto tapohin tutustuimme vierailumme aikana. Sykähdyttävää oli seurata hetki Helsienen osterivinokas viljelmää, Plant Stepsin vesiviljelyjärjestelmää, saimme tutkia labrassa läheltä myös Kumbutcha juoman ja ruokasirkkojen kasvatusta.

Tästä innostuneena päätin perustaa Pilke Tiedepäiväkoti Loisteeseen oitis vastaavan laboratorion lapsille. Saimme Helsieneltä osterivinokas ymppejä, joita istutimme koivuhalkoihin toukokuun lopussa, Osterivinokas rihmasto on nyt  kesän aikana vallannut halot;  tiedämme sen siitä, että halkojen ymppäyskohtiin on muodostunut valkeat nastat. Seuraamme lasten kanssa innolla, milloin ensimmäiset itiöemät putkahtavat esiin.

   

Meillä on myös ilo saada kokeiluun Plant Stepsin vesiviljelyjärjestelmä Tiedepäiväkoti Loisteen ruokalaan marraskuussa. Istutamme siihen yrttejä ja talven mittaan napsimme niitä ruokailuihimme leivän ja keiton päälle makua tuomaan.

Lisäksi saamme kokeiluun jauhomatokasvattamon eräältä matelijaharrastajalta työyhteisöstämme talven aikana.

Pääsemme myös valmistamaan omaa simaa. Leivontahetkillä tutustumme vegaaniseen tapaan korvata taikinassa kananmuna ja kuohkeuttaa taikinaa esim.banaanilla, keitetyllä perunalla.

Saamme myös seurata tietysti omien omenapuiden sadon kypysymistä vielä tänä syksynä.

Tällaiset viljelmät,ettenkö sanoisi, ihan oikeat Sub urban laboratioriot saimme pystyyn lasten ja työyhteisön kanssa.

Kiitos vielä Metropolia AMK:lle virikkeitä antavasta vierailusta ja satoisaa syksyä kaikille luonnon ystäville ja farmareille Pilke päiväkoteihin!

Terveisin,

Varhaiskasvatuksen opettaja, ympäristökasvattaja

Kaisa Koskinen Pilke Loisteesta, Joensuusta.

 

Varhaiskasvattaja Kaisa Koskinen vieraili toukokuussa 2019 Metropolian ammattikorkeakoulun Urban farm laboratoriossa.