Artikkelit

Uratarina: Elina Inkovaara, päiväkodin vastuuhuoltaja, Pori

”En ole lapsille näkymätön, vaikka keittiössä puuhailenkin.”

Elina Inkovaara, 38 vuotta, työskentelee Porin Pilke tiedepäiväkoti Välkkeessä vastuuhuoltajana. Hän on kahden kouluikäisen pojan äiti ja asuu perheensä kanssa maaseudulla. Perheellä on luomukasvinviljelytila, jonka parissa Elina työskentelee vapaa-ajallaan.

Elina aloitti työskentelyn päiväkoti Välkkeessä vastuuhuoltajana elokuussa 2018. Elina on koulutukseltaan ylioppilas ja ravintolakokki ja hän oli jo pitkään haaveillut päiväkodissa työskentelemisestä. Kun hän huomasi, että Poriin avataan uusi Pilke-päiväkoti, Elina huomasi tilaisuutensa tulleen ja otti yhteyttä ilmoituksessa olleeseen aluejohtajaan.

– Laitoin aluejohtajalle sähköpostia ja kysyin, olisiko heillä tarvetta keittiö/siivouspuolen työntekijälle. Aluejohtaja kutsui minut tapaamiseen, missä hän ja päiväkodin johtaja haastattelivat minut. Parin viikon kuluttua sain ilmoituksen, että tervetuloa töihin, Elina kertoo.

Elina viihtyy hyvin työssään. Tavanomainen päivä alkaa aamupalan laittamisella, pyykkikoneiden käynnistämisellä ja tilausten tekemisellä. Loppupäivän työtä rytmittääkin lounaskärryjen valmiiksi laitto ja lounaan tarjoilu, tiskaus ja välipalan esille laitto. Sen jälkeen on vuorossa keittiön siivousta ja lopuksi vielä välipalatiskien tiskaus ja keittiön ”sulkeminen” siltä päivältä. Työpäivään kuuluu myös vastuuhuoltajan tehtävät, kuten puhelin/sähköpostiasiat, jotka koskevat esim. ateriatoimittajaa tai siivoustuotteita.

– Tämä meidän Pilke Välke on mukava työpaikka. Täällä on hyvä ja rakentava ilmapiiri. Kasvattajat joustavat ja auttavat tarvittaessa meitä huoltajia ja me taas tarpeen mukaan autamme ryhmissä. Täällä pyritään kehittämään työyhteisöä aina toimivampaan suuntaan, yrityksen ja erehdyksen kautta.Täällä puhalletaan yhteen hiileen, huumoria unohtamatta, hän kuvailee.

Joukkoon mahtuu tietysti myös niitä päiviä, kun lapset ja henkilökunta sairastelevat ja apukäsiä tarvitaan. Mahtava työporukka auttaa kuitenkin myös kiireisinä päivinä.

– Parasta työssäni on päivien nopea kulku ja lapset. En ole lapsille näkymätön, vaikka keittiössä puuhailenkin. Hyvä työpäivä koostuu siitä, että asiat sujuvat painollaan ilman yllätyksiä ja siitä, että pysyy aikataulussa ja tietysti sosiaalisista tilanteista työkavereiden kanssa. Minulla on mahtavia työkavereita, kaikkien kanssa homma toimii, Elina iloitsee.

Elina sai viime keväänä iso tankkauksen työkavereiden äänestämänä.

– Iso tankkaus oli kyllä ihana yllätys, kiitos työkavereilleni siitä. Vietin sen sitten lasteni luokkaretken valvojana. Tässäkin huomaa, että meillä päiväkodin huoltaja kuuluu yhtä tärkeänä joukkoon kuin kuka tahansa eli meillä ei ole sellaisia rajoja ammattiryhmien kesken, Elina pohtii.

Elinan mielestä päiväkodin huoltajan työ sopii sellaiselle henkilölle, joka tykkää pitää useita lankoja käsissään. Työ vaatii vauhtia ja ripeyttä, koska päivien aikana on paljon tehtävää. Pitää pystyä toimimaan nopeastikin muuttuvissa tilanteissa. Myös huumori on erittäin tärkeää.

– Mielestäni huumori kantaa pitkälle ikävissäkin tilanteissa esimerkiksi epidemioiden tai vastaavien aikana, Elina summaa.