Pilke mediassa

TM Rakennusmaailma: Hirsipäiväkodit kiinnostavat nyt kuntia

Hirsirakenteisia päiväkoteja rakennetaan nyt eri puolelle Suomea. Erityisesti niiden sisäilman laatu ja akustiikka saavat käyttäjiltä kiitosta.

Julkiset hirsirakennukset yleistyvät ja hirsipäiväkoteja ja -kouluja rakennetaan eri puolelle Suomea. Pilke päiväkodit Oy avasi elokuussa 2018 kolme uutta hirsipäiväkotia Janakkalaan, Laukaaseen ja Vantaalle. Eri puolille Suomea on nyt valmistunut yhteensä viisi hirsipäiväkotia. Kuudes kohde aukeaa tammikuussa 2019.

Pilke päiväkodit Oy rakentaa hirsipäiväkoteja yhteistyössä Honkarakenne Oyj:n sekä Mediset Hoivarakentajat Oy:n kanssa. Yritykset ovat sopineet rakentavansa yhteistyössä vuoden 2020 loppuun mennessä yhteensä 34 hirsipäiväkotia eri puolille Suomea. Yhteistyön tuloksena hirsipäiväkoteja on nyt valmistunut viisi. Tammikuussa 2019 aukeaa kuudes kohde Isoonkyröön. Tämän lisäksi ensi vuodelle on sovittuna ainakin neljä uutta hirsipäiväkotia.

Puhdas sisäilma ja akustiikka vetonauloina

Hirsipäiväkodit kiinnostavat kuntia, jotka haluavat saada lapsille sisäilmaltaan puhtaita päiväkotitiloja. Ekologinen hirsipäiväkoti mahdollistaa lapsille raikkaan sisäilman ja hyvän akustiikan. Honkarakenteen rakentamissa hirsipäiväkodeissa akustointi toteutetaan allergisoimattomalla puukuitulevyllä villapohjaisten materiaalien sijaan. Päiväkodeissa on myös älyohjattu ilmanvaihtojärjestelmä, joka mittaa ilmanlaatua jatkuvasti ja säätää huonekohtaista ilmavirtausta tarvepohjaisesti. Tämä säästää energiaa ja takaa laadukkaan sisäilman.

”Hirsi on luonnollinen pintamateriaali, jonka rauhoittava tuoksu täyttää ilman vielä vuosienkin päästä. Hirsipäiväkotien erinomainen sisäilman laatu perustuu siihen, että hirsi tasaa tehokkaasti ilmankosteuden vaihteluita ja pyrkii luonnostaan saamaan sisäilmankosteuden terveyden kannalta optimaaliselle tasolle, Honkarakenteen projektimyyntipäällikkö Markus Saarelainen kertoo.

Pilke-päiväkotien käyttäjät antavat positiivista palautetta erityisesti puhdaasta sisäilmasta. Sekä lapset että aikuiset jaksavat pitkän päivän paremmin hyvän akustiikan ansiosta.

”Sairasteluista meillä ei ole faktatietoa, mutta työntekijämme kertovat, että heillä on vähemmän flunssia kuin aiemmissa työpaikoissa ja yleinen fiilis on, että meillä sairastetaan vähemmän kuin muualla.” kertoo Auran Pilke luontopäiväkoti Kurjen johtaja Liisa Arfman.

Lue juttu täältä.