Pilke mediassa

Talouselämä: Kasvuyhtiö Pilke päiväkodit keksi palvelun, joka suojaa lapsiperhettä hermoromahdukselta

Pilke päiväkodit valtaa lastenhoidon markkinoita. ”Tulostavoitteet ovat hyvin maltilliset”, rauhoittelee toimitusjohtaja Minna Martikainen yksityistä rahastusta pelkääviä.

Aamulla lapsi päiväkotiin, auto metroparkkiin ja siitä länsimetrolla töihin keskustaan. Iltapäivällä reitti toiseen suuntaan, mutta lapsen lisäksi päiväkodissa odottaa nettitilauksen mukainen kauppakassi. Ei enää törmäilyä ostoskärryn kanssa kaupan ruuhkaisilla käytävillä väsymystään kitisevän lapsen kanssa. Vanhemman, lapsen ja itkupotkuraivareiden kuuntelulta välttyvien sivullisten hermot lepäävät.

Tämä on mahdollista muutaman vuoden päästä, kun Espoonlahden Lippulaivassa aukeaa Suomen ensimmäinen kauppakeskuspäiväkoti. Lapsiperheiden ruuhkavuosia helpottava keksintö on syntynyt yksityisessäPilke päiväkodeissa, joka on yksi Talouselämän kasvuyritysselvityksen nopeimmin kasvavista yrityksistä.

”Ensi vuonna avaamme vähintään 16 uutta päiväkotia. Kun tänä vuonna liikevaihto on noin 32 miljoonaa euroa, ensi vuonna se nousee 50 miljoonaan”, kertoo toimitusjohtaja Minna Martikainen. Vuonna 2020 pitäisi ylittyä 100 miljoonaa. Hengästyttävä kasvuvauhti johtuu innovointikyvyn lisäksi siitä, että yksityinen päiväkotiyritys on kunnalliseen verrattuna äärimmäisen ketterä.

Kunnalta kuluu kilpailutuksineen helposti 2–3 vuotta siihen, että se saa uuden päiväkodin pystyyn.

”Meillä rakentamiseen menee noin seitsemän kuukautta ja kaikkiaan puhutaan alle vuoden projektista. Päiväkodit tehdään yleensä elementeistä ja niissä on samankaltaisia ratkaisuja ja tilasuunnittelua”, selittää Martikainen.

Kunnissa on valtava määrä 1970-luvulla rakennettuja päiväkoteja, jotka alkavat olla rakennuksina aika pommeja. Kun jossain sisäilmaongelma kärjistyy, nopein tapa saada korvaava päiväkoti on tehdä sopimus yksityisen yrityksen kanssa.

Yksityisen päiväkotibisneksen kasvu herätti pitkään paljon vähemmän poliittisia intohimoja kuin muiden hoiva- tai terveyspalvelujen yksityiset yritykset. Muutaman viime kuukauden aikana tilanne on Martikaisen harmiksi muuttunut.

”Tänä syksynä ammattiliitot ja lapsiasia- valtuutettu ovat nousseet yksityisiä päiväkoteja vastaan. Se on harmillista, että he eivät ole selvittäneet faktoja.”

Yksi väite on esimerkiksi, että yksityiset päiväkodit johtavat eriarvoistumiseen. Tämä ei Martikaisen mukaan pidä paikkaansa.

”Meillä on hoidossa myös vähävaraisten tai maahanmuuttajien lapsia tai lapsia jotka vaativat erityistä tukea”, hän sanoo. Maksumalleista nopeimmin leviää etenkin kunnallisten palvelusetelien malli, jossa samat päiväkodit ovat kaikille avoinna. Helsingissä on tosin tarjolla myös hyvin kalliita, isojen ketjujen ulkopuolisten yrittäjien päiväkoteja.

Asiakkaat valitsevat päiväkodin ennen kaikkea sijainnin ja logistiikan perusteella, siis työmatkan varrelta. Martikaisen mukaan vain pieni osa valitsee yksityisen päiväkodin karttaakseen kunnallista päivähoitoa.

Martikaisella on kokemusta työntekijänä myös kunnallisesta päivähoidosta ja hän näkee toimintatavoissa myös eroja.

”Kunnan päättäjätaso on monikerroksinen ja esitykset tulevat ylhäältä alaspäin. Se oli välillä aika turhauttavaa lastentarhanopettajillekin. Yksityisellä voi vaikuttaa enemmän oman työnsä sisältöön ja sitä meillä jopa edellytetään työntekijöiltä. Jos joku odottaa vain rutiineja, ei viihdy meillä pitkään”, sanoo Martikainen.

Pilke päiväkodit on syntynyt alkujaan yritysostojen kautta, ja sen pääomistaja on pääomasijoittaja Korona Invest. Kun Suomen suurin päiväkotiyritys Touhula myytiin viime vuonna pääomasijoittajalta toiselle, tuli monista Touhulan avainhenkilöistä miljonäärejä. Se on yksi todennäköinen syy kiihtyneelle yksityisten päiväkotien arvostelulle.

”Meidän tulostavoitteemme ovat hyvin maltilliset. Koko aikana omistaja ei ole ottanut osinkoa lainkaan, kaikki raha on sijoitettu kasvuun. Tällä markkinalla ei liiku sijoittajia, jotka haluavat nopeasti tuottoa”, sanoo Martikainen.

Se on tietysti aika erikoista, että kasvuyritys joutuu vakuuttamaan, että ykköstavoite ei ole voittojen kasvatus mahdollisimman suureksi.

Miksi Pilke sitten haluaa kasvaa?

”Tämä liiketoiminta perustuu volyymiin. Mitä enemmän on yksiköitä, sitä taloudellisemmin voi toimia. Mutta samat lainalaisuudet tähän pätevät kuin kunnalliseenkin päivähoitoon. 70 prosenttia kustannuksista on henkilöstökuluja”, selittää Martikainen.

Palvelujen maksajille yksityinen vaihtoehto on tarpeen myös rahan vuoksi. Kuntaliitto arvioi, että yksityinen päivähoito tulee kunnille 10–20 prosenttia kunnallista halvemmaksi.

Lue juttu myös täältä.