Pilke tiedottaa

Tiedote: Pilke päiväkotien aamu- ja välipalalista on uudistettu

Tiedote 15.2.2018

Pilke päiväkotien aamu- ja välipalalista on uudistettu

Päiväkotien aamu- ja välipalalistalta on karsittu sokerikyllästetyt jugurtit ja rahkat sekä makkarat. Lisäaineiden määrää on myös vähennetty.

Pilke päiväkodeissa tarjotaan lapsille jatkossa ruoka- ja ravitsemusalan kehittämiskonsultin suunnitelman mukaisia aamu- ja välipaloja, jotka vastaavat tammikuussa 2018 julkaistua varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta.

Laadukkaat, terveelliset ja monipuoliset ateriat ja välipalat edistävät lasten hyvinvointia ja terveyttä – jopa elinikäisesti. Pilke päiväkotien uusi aamu- ja välipalalista täydentää päiväkodeissa tarjottavaa lounasta niin, että kokonaisuus on ravitsemuksellisesta suositusten mukainen.

Aamu- ja välipalalistan on suunnitellut ruoka- ja ravitsemusalan kehittämiskonsultti Margit Kojo yhteistyössä Pilke päiväkotien työryhmän kanssa, johon kuului päiväkotien huoltajia, johtajia ja yrityksen projektijohtaja Marja Saarinen. Välipalalista on kuuden viikon kiertävä lista.

”Pienten lasten ravitsemus on työssäni tärkeää. Sokerilla kyllästetyt välipalat eivät ole hyväksi lasten ravitsemukselle. Hienoa, että päiväkodeissa otetaan tehtäväksi myös lasten makutottumusten laajentaminen ja tarjotaan enemmän uusia makuja sekä juureksia ja täysjyväviljoja.” sanoo Margit Kojo.

Uudistetussa listassa on monipuolinen kattaus kotimaisia marjoja, juureksia, vihanneksia sekä täysjyväviljatuotteita. Tomaatin, kurkun ja paprikan käyttöä on vähennetty ja niitä on korvattu juurespaloilla, joiden valikoimaa on lisätty ja tarjolla on nyt esimerkiksi kyssäkaalia. Lisäksi listalta löytyy kotimaista tattaria sekä hirssiä.

Listalta on karsittu sokerikyllästetyt jugurtit ja rahkat sekä makkarat. Hillot on korvattu hillokkeilla, joissa on aina ainakin puolet aitoja marjoja. Lisäksi hedelmäsalaatti tehdään jatkossa aidoista hedelmistä eikä säilykkeitä käytetä.

”Välipala ei ole jälkiruoka vaan sen tehtävänä on tukea lasten terveellistä, ravitsemuksellista ruokavaliota.” sanoo Pilke päiväkotien projektijohtaja Marja Saarinen.

 

Terveyttä ja iloa ruoasta –varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset julkaistiin tammikuussa 2018 ja se on ensimmäinen erillinen ravitsemussuositus varhaiskasvatukseen. Suositus opastaa varhaiskasvatuksessa,ruokapalveluissa ja lasten terveyden edistämisen parissa työskenteleviä ammattilaisia sekä perheitä terveelliseen ja lapsen kasvua tukevaan ruokailuun.

 

Lisätietoja:

Projektijohtaja
Pilke päiväkodit Oy
Marja Saarinen
Puh. 040 757 4056
marja.saarinen@pilkepaivakodit.fi 

 

Ruoka- ja ravitsemusalan kehittämiskonsultti
Margit Kojo
Puh. 040 584 9147
margit.kojo@kolumbus.fi

 

Pilke päiväkodit Oy on kotimainen varhaiskasvatuspalveluja tarjoava yritys, jolla on 79 päiväkotia ympäri Suomen. Varhaiskasvatustoiminnan lisäksi
Pilke järjestää perusopetuksen iltapäivätoimintaa 22 koululla ja muuta kerhotoimintaa. Pilke päiväkodeissa leikkii ja kasvaa noin 4000 lasta ja yritys työllistää noin 900 varhaiskasvatuksen ammattilaista. Pilkkeen laatulupaus on – parasta pienelle!