Pilke mediassa

Maaseudun Tulevaisuus: Huono sisäilma vaivaa päiväkoteja, ja juuri siksi hirsipäiväkodit kiinnostavat lasten vanhempia

Tuliterä auralainen päiväkoti Kurki on suunniteltu nykyaikaiseksi, hyväksi työympäristöksi sekä aikuisille että lapsille, mutta erikoiseksi sen tekee rakennusmateriaali. Elokuussa käyttöön otettu Kurki on rakennettu hirrestä.

Jumppasalin ja muiden huoneiden ulkoseinät ovat vaaleaa hirttä, sisäseinissä on paikoin käytetty hirsipaneelia.

Kurki on saamassa seuraajia.

Pilke päiväkodit Oy:n toimitusjohtaja Minna Martikainen kertoo, että Pilke ja päiväkotien rakennuttaja Mediset Hoivarakentajat ovat sopineet 35 päiväkodin rakentamisesta eri puolille Suomea. Kaksitoista kohdetta on vahvistettu.

Rakennustyöt ovat käynnissä Tuusulassa, jonne seuraava Pilke-päiväkoti avataan keväällä, sekä Laukaassa, Janakkalassa ja Vantaan Myyrmäessä.

Hirsi ei vielä ole yleinen julkistilojen materiaali, mutta se on yleistymässä. Martikainen kehuu rakennuksen aistiympäristöä.

”Olen tehnyt parikymmentä vuotta päiväkotityötä hyvin erilaisissa rakennuksissa. Kun vierailin Oulussa hirsirakenteisessa päiväkodissa, se yllätti aistiystävällisyydellään. Yllätyin etenkin rauhallisesta äänimaisemasta. Lasten ruokailuhetkikään ei ollut hälyisä.”

Miellyttävää oli myös se, ettei eteisessä leijunut kosteiden ulkovaatteiden haju vaan kevyt puun tuoksu.

Päiväkoteja vaivaavat yleisesti sisäilmaongelmat, joista on vaikea päästä eroon remontoimallakaan. Martikainen kertoo, että ainakin Vantaalla hirsipäiväkoti on kiinnostanut vanhempia nimenomaan tästä syystä.

Ilmanvaihtoa ei ole jätetty vain hirsiseinien varaan, vaan rakennuksessa on terveen sisäilman suojaamiseksi myös älykäs ilmanvaihto. Sensorit aistivat ilman hiilidioksidin ja kosteuden määrän, ja ilmastoinnin teho säätyy automaattisesti niiden mukaan. Esimerkiksi kun eteistilassa kuivataan lapsijoukon ulkovaatteita kuivureissa, ilmastointi tehostuu kosteuden poistamiseksi.

Ja puun tuoksu, se on vienona mausteena jo eteisessä. Päiväkoti Kurjen johtaja Liisa Arfmanin mukaan henkilökunta on siihen jo tottunut, mutta vierailija huomaa sen heti.

 

Lue juttu ja katso kuvat täältä.