Artikkelit

Lapsiystävällinen ja elinvoimainen Oulu vetää perheitä puoleensa

Pohjois-Suomen pääkaupungiksikin kutsuttu Oulu tunnetaan vireästä korkeakoulu- ja yrityselämästään. Myös lapsiperheiden kannalta Suomen viidenneksi suurin kaupunki on viihtyisä paikka – luonnonläheisen kaupunkiympäristön ja monipuolisen lastenkulttuurin ohella myös varhaiskasvatuksen palveluissa on paljon valinnanvaraa. Pilke-päiväkoteja alueella on kymmenkunta, osa erilaisilla painotuksilla. Millaista on pilkemäinen arki Oulussa? Tervetuloa kurkistamaan!

Hannakaarina Sarvela, Pilkkeen Pohjois-Suomen aluejohtaja

Miten Oulun lapsiystävällisyys näkyy päiväkodin arjessa? Pilke päiväkotien Pohjois-Suomen aluejohtaja Hannakaarina Sarvela kertoo, että Oulu on tietoisesti pyrkinyt profiloitumaan lapsiperheystävälliseksi kaupungiksi.

”Lapsilähtöisyyden huomaa täällä esimerkiksi palveluiden miettimisessä ja kulttuuritoiminnassa. Onhan tämä myös kasvava kaupunki, tänne rakennetaan koko ajan uusia asuinalueita, mikä sekin tuo tullessaan lisää lapsiperheitä ja palveluita.”

Pilke luontopäiväkoti Taskun johtaja Anna Komu on samaa mieltä oululaisesta hyvästä lapsiperhehengestä:

”Oulussa on tosiaan paljon lapsiperheitä palvelevaa toimintaa. Etenkin viime vuosina kaupunki on ollut varsin muuttovaltainen, opintojen tai töiden perässä tänne muuttaa nuoria perheitä, lapsiperheitä. Päiväkoteihin tulee hakemuksia, joista näkyy, että asuinpaikka tällä hetkellä on jossain toisella puolella Suomea, mutta ollaan hakeutumassa Ouluun päin. Ihmisillä saattaa myös olla juuria tai sukua vielä pohjoisemmassa, ja muutetaan etelästä päin välimaastoon, tänne Ouluun.”

Anna Komu, Pilke luontopäiväkoti Taskun johtaja

Tutustu päiväkoteihin tarkemmin ennen kuin haet lapselle paikkaa varhaiskasvatukseen

 

Millä perusteella päiväkotipaikka lapselle sitten valitaan, kun vaihtoehtoja on useita? Hakeutuako oman kodin lähelle, vai jonkin tietyn painotteisuuden perässä? Hannakaarina Sarvela kertoo, että perheet perehtyvät yleensä hyvinkin tarkasti alueen varhaiskasvatustarjontaan.

”Näen asian niin, että jokainen perhe haluaa parasta omille lapsilleen – omille kalleimmilleen. Päiväkotipaikan sijaintia etsitään arkipäivän sujuvuuden vuoksi omien päivittäisten reittien varrelta, mutta perheiden näkökulmasta on myös todella tärkeää se, että he kokevat varhaiskasvatuksen hyväksi ja laadukkaaksi. Sillä on iso merkitys, että tuntee perheensä tervetulleeksi päiväkotiin. Toivotammekin perheet aina ennen valintaa tutustumaan päiväkoteihin, vaikka useampaankin.”

”Meillä on Oulun alueella esimerkiksi luontopäiväkoteja, liikuntapäiväkoteja ja montessoripäiväkoti. Painotteisuuksista riippumatta meillä on aina tuttu pilkeläinen pohjavire ja yhteinen arvopohja: teemme lapselle hyvän päivän pienryhmissä, osallistamalla ja kohtaamalla aidosti. Pidän pedagogista ajatteluamme Pilkkeen suurena vahvuutena”, jatkaa Hannakaarina Sarvela.

Pilkkeen arvopohjaan kuuluvat myös turvallisuus, myönteisyys ja yhdenvertainen, hyväksyvä ilmapiiri niin henkilökunnan kesken kuin lapsien ja perheiden suuntaan.

”Kaikki me talon sisällä, ja perheenjäsenet, joskus jopa kokonaiset suvut, otetaan vastaan sellaisina kuin he ovat, samanarvoisina. Heitä palvellaan varhaiskasvatuksen näkökulmasta niin hyvin kuin mahdollista”, kuvailee Anna Komu.

Päiväkodin arki on osallistamista ja toisilta oppimista

Lapsi on päiväkodissa aktiivinen toimija, joka pääsee itse vaikuttamaan tekemisiinsä ja päivänsä kulkuun. Anna Komu kertoo osallistamisesta jokapäiväisen arjen tasolla.

”Se alkaa meillä jo ihan siitä, kun sanotaan aamulla heipat vanhemmille. Annetaan vaihtoehtoja, lapsi pääsee tekemään valintoja päiväänsä liittyen. Joka ikinen hetki on oppimisen kannalta arvokas. “Otatko mangososetta vai voita puuron päälle?” Arjen toiminnan ohessa opetellaan kiittämiset, pukemiset ja muut arjen perusasiat.”

”Osallistaminen on myös sitä, että henkilökunta kuuntelee herkällä korvalla lasten omia kiinnostuksen kohteita. Tänä syksynä oman lapsiryhmäni, 2–4-vuotiaiden Pensastaskujen, projektiaiheena on puut – aihe lähti puhtaasti lasten omista, aktiivisista kyselyistä metsäretkipolun varrella. Puuteeman ympärille olemme saaneet kudottua niin musiikkia, matemaattisia taitoja kuin kädentaitojakin. Puut liittyvät myös koko päiväkodin yhteiseen Yhdessä-projektiteemaan luonnon monimuotoisuuden kautta. On ollut mahtavaa katsoa lasten kiinnostusta aiheeseen! Nyt lapset tunnistavat jo lehdettömät puutkin – mikä on vaikka tuomi tai pihlaja, tai että vihreinä pysyvät puut ovat havupuita.”

”Meillä ajatellaan myös niin, että vertaisryhmä on lapselle merkityksellinen, se motivoi oppimaan ja opettaa sosiaalisia taitoja, leikkitaitoja, vuorovaikutustaitoja ja vaikka mitä. Kun päiväkodissa toimitaan yhdessä, niin siellä meidän eskarimme ja viskarimme (5–6-vuotiaat ) opettavat ja auttavat näitä pieniä, pitävät huolta, vetävät pulkassa ja auttavat laittamaan villasukkaa jalkaan. Samalla he saavat myös itse oppia, miten toisia autetaan.”

Yhteisöllisyyttä arjessa – vaikka etäyhteydellä päiväkodista kotiin!

Aito kohtaaminen ja kuunteleminen halutaan ulottaa päiväkodista kotiin asti – mutta miten yhteisöllisyyttä vanhempien kanssa on voinut arjessa ylläpitää korona-aikana? Anna Komu kertoo, että etäpalaverit on otettu poikkeusaikojen myötä käyttöön myös päiväkotimaailmassa.

”On tärkeää pitää mutkattomat ja avoimet välit perheisiin, joiden lapsia me täällä päivisin kasvatamme. Nyt emme ole kuitenkaan kasvotusten voineet vanhempainiltoja tai yhteisiä juhlia pitää, mikä harmittaa varmasti kaikkia. Joulu- ja kevätjuhlat ovat yleensä niitä mieleenpainuvimpia ja tärkeimpiä yhteishengen luojia! Lakisääteiset varhaiskasvatuskeskustelut pidämme tietysti aina. Olemme myös vanhempien kanssa lisänneet viestittelyä ja soittamista. Viemis- ja tuomishetket ovat niin ikään tärkeitä, vaikka turvavälejä pitäessä ei kovin paljoa tulekaan juteltua.”

Hannakaarina Sarvela ja Anna Komu ovat molemmat sitä mieltä, että Oulussa ja sen ympäryskunnissa on omanlaisensa, mukava tunnelma ja varhaiskasvatuspaikkoja moneen makuun.

”Ehdottomasti kannattaa ottaa selvää ja käydä tutustumassa eri vaihtoehtoihin. Päiväkoteja löytyy ihan pienestä 22-paikkaisesta aina kymmenryhmäiseen taloon, jossa on vilinää ja vilskettä. Meille voi vaikka soitella suoraan päiväkotiin, kerromme mielellämme lisää”, kehottaa Anna Komu.

 

Lisätietoja ja tutustu tarkemmin:

Oulun Pilke-päiväkodit

Kempeleen Pilke-päiväkodit

Limingan Pilke-päiväkodit 

Kaikki Suomen Pilke-päiväkodit

Varhaiskasvatus Pilkkeen päiväkodeissa: Vinkkejä vanhemmille, mitä on hyvä tietää ensimmäistä päiväkotipaikkaa hakiessa.