Blogit

Blogi: Lapsi sairastaa

Vastaajana Pikkujätin johtava lääkäri Erik Qvist, LT, Dosentti, Lastentautien erikoislääkäri.

Tapahtumapohja 600x400 (4)

Mitkä ovat yleisimmät lasten sairaudet tähän aikaan vuodesta? Millaisia oireita niissä on?

Tällä hetkellä on paljon liikkeellä influenssaa ja RS-virusta sekä vatsatautia jonkin verran. 

Influenssan oireita ovat korkea kuume ja yleisvoinnin lasku. RS-virus aiheuttaa hengitysinfektiota ja se on runsaslimainen tauti, joka on erityisesti vauvoilla hankala. 

Nämä taudit voivat tulla uudestaan joka vuosi eikä niille tule vastustuskykyiseksi. 100 prosenttista ehkäisykeinoa ei ole, mutta influenssarokote suojaa taudilta kohtalaisen hyvin ja yleensä rokotetuille influenssa tulee lievempänä. Influenssarokotus on mahdollista saada myös nenäsumutteena. 

Kotikonstit lasten sairauksien hoitoon?

Influenssaan voi antaa kipu-ja kuumelääkettä. RS-viruksen oireita voi helpottaa apteekista saatavilla suolakeittoliuoksella ja imulaitteilla. Pienten lasten on vaikea syödä tukkoisella nenällä, joten nenän auki pitäminen on tärkeää.

Milloin lääkäriin lapsen kanssa?

Jos epäilee influenssaa, kannattaa mennä varhain lääkäriin. Lapselta voi löytyä muitakin tauteja, jotka kannattaa tutkia ja hoitaa. Lääkäri arvioi yleiskunnon ja määrää tarvittaessa lääkkeitä.

RS-virus on normaali flunssavirus, mutta myös se kannattaa arvioida lääkärillä. Alle kolmen kuukauden ikäiset vauvat täytyy aina viedä kuumeisina nopeasti lääkäriin.

Milloin voi mennä takaisin päiväkotiin?

Vointia kannattaa seurata ja odottaa, että yleisvointi on hyvä. Yksi kuumeeton päivä kannattaa viettää vielä kotona ennen päiväkotiin menoa.

RS-virus, kuten monet muutkin virustaudit, tarttuvat helposti taudin puhjetessa ja alkupäivinä. Monet virustaudit tarttuvat myös hieman ennen taudin puhkeamista. 

www.pikkujatti.fi