Pilke mediassa

Kouvolan Sanomat: Kouvolassa vietettiin isovanhempien päivää etukäteen – Kohtaamiset lastenlasten kanssa ovat molemminpuolisia tähtihetkiä

He ovat niin rakkaita, niin rakkaita, Aili Räsänen, 85, sanoo ja vie käden sydämelleen. Isovanhemmuuden paras puoli on näin nopeasti ja ytimekkäästi tiivistetty.

Räsäsen neljä lastenlasta ovat jo aikuisia.

— Minulla on jo yksi lapsenlapsenlapsikin. Verne-poika on puolitoistavuotias ja asuu Espoossa.

Pääkaupunkiseudulla asuvat muutkin lapsenlapset. Mummi on ylpeä siitä, että he ovat kouluttautuneet pitkälle ja saaneet työpaikat.

— Katselen usein valokuvia albumista. Lapset ja lapsenlapset käyvät useammin luonani täällä Kouvolassa kuin mitä itse pääsen heidän luokseen. Ne ovat aina ihania tapaamisia. Jouluksi ja muiksi juhlapyhiksi he hakevat minut luokseen.

Isovanhemmista puhutaan päiväkodeissa

Isovanhempien ja lastenlasten herkkä side tunnetaan myös päiväkodissa, sanoo Eeri Hirsi Pilke liikuntapäiväkoti Kuperkeikasta. Ryhmä Kuperkeikan 1—5-vuotiaita esiintyi torstaina Kouvolan Ikäasemalla juhlistamassa kansallista isovanhempien päivää.

— Isovanhempien tapaamiset ja vierailut ovat yleinen puheenaihe viikon alussa. Lapset kertovat, keitä olivat tavanneet, mitä yhdessä tehtiin tai juteltiin. Kyllä ne kohtaamiset ovat tähtihetkiä lastenkin elämässä, Hirsi sanoo.

Isovanhemmista puhutaan päiväkodissa myös silloin, kun joku heistä kuolee. Silloin muistellaan yhdessä tehtyjä asioita.

Ikäasemalla isovanhempien päivää juhlistettiin useilla päiväkoti- ja koululaisvierailuilla. Lasten esityksiä seurattiin tarkasti — milloin ei itse osallistuttu laululeikkeihin.

Päiväkoti Kuperkeikassa isovanhempia muistetaan omalla päivällä joka vuosi. Päivä ajoittuu tänä vuonna itsenäisyyspäivän alle. Isovanhemmat saapuvat pitkästäkin matkasta katsomaan, millaista oman lapsenlapsen arki päiväkodissa on, Hirsi kertoo.

”Hoidan itseäni hoitaessani lapsenlasta”

Anneli Fanta ja Eeva Poutanen seurasivat yhteisen lapsenlapsensa Vienon esitystä päiväkotiryhmän kanssa. Rohkea tyttö ja esiintyy meille mielellään, isoäidit kehuvat.

Anneli on Vienolle mummi ja Eeva mumma.

— Olemme Eevan kanssa anopikset vaikka olemmekin melkein kuin sisarukset. Siltä ainakin tuntui, kun minun poikani ja hänen tyttärensä menivät yksiin. Meillä kävi niin satumainen onni, että tullaan hyvin juttuun koko porukka, Anneli Fanta kertoo.

Eevalla on kolme ja Annelilla kolme ja puoli lastenlasta: neljättä odotetaan.

— Minä olen tällainen odottava mummi, Fanta naurahtaa.

Ystävykset vakavoituvat hetkeksi miettimään isovanhemmuuden parhaita puolia.

— On suuri lahja saada lapsia ja sitten vielä lapsenlapsiakin. Kun menen hoitamaan lapsenlapsia, tulen siinä samalla hoidetuksi itsekin, Poutanen sanoo.

Lue juttu täältä!