Pilke mediassa

Hervannan Sanomat: Vuoreslaisen päiväkodin pihatapahtumassa kannustettiin pyöräilemään

5-vuotias Martti pyöräilee päiväkotiin usein isän kanssa. Vuoreksessa sijaitsevassa Pilke-päiväkoti Hokauksessa päivähoidossa oleva Martti osallistui perjantaina järjestettyyn päiväkodin pyöräilytapahtumaan, jossa edistettiin kestävän kehityksen hengessä pyöräilyä lähiliikkumisen tapana. Tapahtuman järjesti Tampereen kaupungin Kulje viisaasti-hanke, joka kannustaa suomalaisia työpaikkoja edistämään erilaisia kestävän liikkumisen tapoja, joilla saavutetaan ympäristö-, terveys- ja turvallisuushyötyjä ja mahdollistetaan kustannussäästöt.
Päiväkodin pihassa oli taitorata, jolla voi testata ajotekniikkaa omalla pyörällään. Lapsia ja aikuisia kannustettiin ottamaan omat pyörät mukaan tapahtumaan ja harjoittelemaan yhdessä esimerkiksi pyörän korjaamista. Lisäksi paikalla huolsivat pyöriä pyörähuollon ammattilaiset.

– Meidän päiväkodissa on aktiiviset vanhemmat, joilla on oma päiväkodin toimintaa tukeva ryhmä. Monet tuovat jo ennestään lapsensa päiväkotiin pyöräillen ja jatkavat työmatkaa itsekin pyörällä, päiväkodin johtaja Kirsi Kurkinen kertoo.

Martti on hyvä pyöräilemään 
Martti ei ole ensimmäistä kertaa pyörällä liikkeellä. Itse asiassa Martti pyöräilee isän kanssa jatkuvasti ja tiesi jo odottaa perjantain tapahtumaa alkuviikosta.
Martti kertoo oppineensa pyöräilemään kolme- tai neljävuotiaana. Nyt lenkkejä on tehty esimerkiksi Suolijärven ympäri.
– Pyöräily on kivaa, kun pyörällä pääsee niin kovaa, Martti sanoo.
Vuonna 2016 avatun yksityisen ja luonnontiedepainotteisen Pilke päiväkoti Hokauksen toimintatapaan pyöräilytapahtuma sopii hyvin. Lapsille opetetaan leikinomaisesti havainnoinnin kautta ajattelun taitoja ja käytännön esimerkkien kautta.
– Näkisin, että varhaiskasvatussuunnitelmassa on entistä paremmin otettu huomioon lapsen ajattelun kehittäminen, Kurkinen pohtii.
Se, päätyykö lapsi ajattelussaan ”oikeaan” lopputulokseen päiväkoti-ikäisenä, ei Kurkisen mukaan ole olennaista, vaan se, että lapsi oppii, viihtyy ja kehittyy turvallisissa olosuhteissa muun muassa huomioimaan toisenlaisia katsantokantoja. Luonnontiedepainotus on positiivinen lisä jokapäiväiseen tekemiseen.
– Teemme toki päiväkodissa muutakin. Tämä kaikki on leikkiä lapsille, Kurkinen sanoo.
Kurkinen sanoo, että kun lapsia alkaa kiinnostaa jokin, siihen tartutaan. Havainnointi päiväkoti-ikäisillä lapsilla on hyvin konkreettista. Esimerkiksi pyöräilyn edut löytyvät päiväkodissa innostamalla kokeilemaan itse. Kun lapsella on mukavaa ja saa kokeilla yhdessä tärkeiden aikuisten, kuten päiväkodin henkilökunnan ja oman vanhemman kanssa, lapsi kiinnostuu tekemään enemmänkin.
– Tieteelliseen ajatteluun kuuluu se, että eteen tulee jokin ilmiö, jota lähdetään tutkimaan. Olemme esimerkiksi tutkineet täällä värejä, tuulta, veden eri olomuotoja, sähköä, ääntä ja vaikkapa valoa ja varjoa. Niitä käsitellään konkretian kautta. Tutkiminen on lapsille luontaista ja kivaa, Kurkinen sanoo.
Päiväkodissa liikutaan paljon luonnossa ja kestävän kehityksen teemat nivoutuvat luontevasti tiedepäiväkodin maailmaan.
– Poikkitieteellinen tapa tutkia kokonaisvaltaisesti maailmaa, tiivistää Kurkinen ja hymyilee.
Päiväkodin arjessa tuetaan lapsen tervettä uteliaisuutta ja oppimisenhalua leikin ja oivalluksen kautta. Pilke päiväkoti Hokaus on Vuoreksessa Mäyränmäessä sijaitseva yksityinen päiväkoti.
– Pyöräilytapahtuma oli todella kiva perheille suunnattu tapahtuma. Paikalla oli Pyörätaikurit tekemässä pyörähuoltoa. Taitoradan jälkeen lapset saivat palkinnoksi diblomin, pyörävalon ja heijastimen, kertoo Kurkinen.

 

Lue juttu myös täältä.