This post is available in: In English

Päiväkotipaikan hakeminen ensimmäistä kertaa

Miten päiväkotipaikkaa haetaan? Päiväkotitaipaleen aloitus on iso askel pienen lapsen elämässä, ja usein se jännittää koko perhettä. Meillä Pilkkeellä haluamme kohdata lapsesi aidosti ja ottaa huomioon hänen yksilölliset taitonsa sekä kiinnostuksensa. Teemme ryhmäkasvatuksesta niin yksilöllistä kuin se voi olla.

Tälle sivulle olemme koonneet tietoa ensimmäisen päiväkotipaikan hakemisesta ja varhaiskasvatuksen aloittamisesta Pilkkeen päiväkodeissa. Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin sivun lopussa!

Pilkkeellä tehdään maailman tärkeintä työtä, sydämellä sitoutuen. 

Pilke tiedepäiväkoti Pikkukarhu_varhaiskasvattaja 2

Hyvä päivä, joka päivä

Tärkein tehtävämme on tarjota päiväkotiemme lapsille hyvä päivä, joka päivä yhteistyössä perheiden kanssa. Pilkkeellä tehdään maailman tärkeintä työtä, sydämellä sitoutuen. 

Oman kunnan tai kaupungin verkkosivuilta löytyy myös tietoa päiväkodeista ja varhaiskasvatuksesta sekä paikan hakemisesta. Päiväkoteja on kunnallisia ja yksityisiä, kuten Pilke, joka tarjoaa useissa päiväkodeissaan erilaisia painotuksia kuten musiikki, tiede tai englannin kieli. Jokainen perhe voi itse valita, mihin päiväkotiin ensisijaisesti hakee. 

Jos et löydä vastausta etsimääsi kysymykseen, ole meihin yhteydessä! 

Millaista on arki Pilkkeen päiväkodeissa?

Kaikissa Pilke-päiväkodeissa on sama pilkeläinen tapa toimia: lapselle tarjotaan hyvä päivä aktiiviseen oppimiseen perustuvan, laadukkaan varhaiskasvatuksen parissa, syliä ja turvaa unohtamatta.

Luomme hyvän päivän puitteet tarjoamalla lapselle mahdollisuuden oppia, ihmetellä, kysellä, leikkiä ja kasvaa – turvallisen ja luotettavan aikuisen seurassa. Meille on tärkeää, että henkilökunnallamme on aikaa kohdata lapsi ja perheet aidosti ja yksilöllisesti.

Päiväkotiemme toimintaan tutustuu parhaiten paikan päällä. Uskomme, että näissä artikkeleissamme hyvän päivän tekijämme tuovat esille käsinkosketeltavasti päiväkotiemme arkea lue tästä lisää ja sovi tutustumiskäynti lähimpään Pilke-päiväkotiin!

Lue tästä, mitä pääkaupunkiseudun aluejohtajamme Johanna Raski-Pitkänen kertoo Pilkkeen toiminnasta, päiväkotien paikallisuudesta ja yhteisöllisyydestä

Pilke tiedepäiväkoti Pikkukarhu_ruokailutila

Miten päiväkotipaikkaa haetaan Pilkkeen päiväkodista?

Ennen hakupäätöksen tekemistä voit tutustua alueellasi oleviin Pilkkeen päiväkoteihin hyödyntämällä sivuillamme olevaa hakua. Tutustu myös lapsiperheiden kokemuksiin Pilke päiväkodeista.

Pilke-päiväkodit tarjoavat erilaisia painotteisuuksia päiväkodista riippuen. Päiväkotiemme painotuksia ovat kielet, tiede, luonto, liikunta, musiikki, taide ja ilmaisu – lue tästä lisää.

Olet erittäin lämpimästi tervetullut tutustumaan päiväkoteihimme ennen paikan hakemista. Voit olla yhteydessä päiväkodin johtajaan tapaamisen sopimiseksi. Päiväkotien johtajien nimet ja yhteystiedot löytyvät päiväkotihaun avulla, kunkin päiväkodin omalta sivulta.

Kun omalle lapsellesi sopiva päiväkoti on löytynyt, hae päiväkotipaikkaa nettisivuillamme olevalla sähköisellä lomakkeella.

Lähetettyäsi hakemuksen, saat sähköpostiisi kuittauksen. Tämän jälkeen olemme sinuun yhteydessä kahden päivän kuluessa.

Mikä on yksityisen ja kunnallisen päiväkodin ero?

Varhaiskasvatuksen tavoitteet ja toiminnan laadun mittarit, kuten henkilöstömitoitus ja kelpoisuusvaatimukset, ovat kaikille päiväkodeille samoja niin yksityisellä kuin kunnallisellakin alalla. Kaikki Suomessa työskentelevät varhaiskasvatusalan ammattilaiset koulutetaan samojen opetussuunnitelmien mukaisesti, samoissa oppilaitoksissa.

Yksityisten päiväkotien laatua seurataan ja valvotaan aivan samalla tavalla kuin kunnallisenkin varhaiskasvatuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kunta tekee valvonta-, ohjaus- ja auditointikäyntejä Pilkkeen päiväkodeissa. Päiväkodeissa tehdään myös omavalvontasuunnitelma, jota päivitetään vuosittain ja lasten huoltajat voivat tutustua siihen omassa päiväkodissaan.

Suomessa toimii satoja yksityisiä päiväkoteja, joissa hoidetaan ja kasvatetaan kymmeniä tuhansia lapsia joka päivä. Yksityiset toimijat ovat olleet tärkeä osa suomalaista varhaiskasvatusta aina sen alkuvaiheista 1800-luvulta alkaen.

Yksityiset päiväkodit pystyvät joustavasti palvelemaan perheitä esimerkiksi tarjoamalla painotettua varhaiskasvatusta. Pilkkeellä painotuksia ovat kielet, tiede, luonto, liikunta, musiikki, taide ja ilmaisu. Tutustu Pilkkeen päiväkotien painotettuun varhaiskasvatukseen.

Me Pilkkeellä haluamme kehittää toimintaamme jatkuvasti vastaamaan perheiden arjen tarpeisiin. Kehitämme pedagogiikkaa ja innovatiivisia uusia palveluja.

Pilkkeen päiväkoti on alueen lapsiperheiden kokoontumispaikka.

Mitä yksityinen päiväkotipaikka maksaa?

Kaikissa kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa varhaiskasvatuksesta peritään asiakasmaksu. Se määräytyy perheen koon, vanhempien tulojen ja lapsen hoitopäivän pituuden mukaan. Yksityisen päiväkodin hinta ei välttämättä ole yhtään sen kalliimpi kuin kunnallinenkaan.

 

Perheitä tuetaan kahdella eri tavalla yksityisen päiväkodin asiakasmaksuissa. Suurin osa kunnista hyödyntää varhaiskasvatuksen palveluseteliä päiväkodin maksujen kattamisessa. Jos omassa kotikunnassasi ei ole tarjolla palveluseteliä, perhe voi hakea Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea.

Lue lisää yksityisen varhaiskasvatuksen tukivaihtoehdoista.

Pilkkeen päiväkotien henkilökunta eli hyvän päivän tekijät

Kutsumme Pilkkeen päiväkodeissa työskenteleviä aikuisia hyvän päivän tekijöiksi, sillä heidän tärkein tehtävänsä on tehdä lapselle hyvä päivä.

Suomessa varhaiskasvatuslaki määrää siitä, millainen henkilöstömitoitus kaikissa päiväkodeissa tulee olla ja millaiset koulutusvaatimukset henkilökunnalla on.

Pilkkeen päiväkodeissa työt on jaettu lasten kanssa toimivien varhaiskasvattajien ja päiväkotien johtajien sekä päiväkotihuoltajien kesken niin, että kaikilla on aikaa keskittyä omaan työhönsä ja tehdä se niin hyvin kuin mahdollista.

Katso video ja tutustu Pilkkeen hyvän päivän tekijöihin!

”Se mikä tekee päiväkodista ja sen toiminnasta varhaiskasvatusta on suunnitelmallisuus, pedagoginen toiminta, arviointi ja kehittäminen.”

Pilke päiväkotien varhaiskasvatusjohtaja Mirka Laaksonen

Mikä ero on päivähoidolla ja varhaiskasvatuksella?

Varhaiskasvatus on uudehko sana, jota on alettu käyttää vuoden 2016 varhaiskasvatuslain uudistamisen jälkeen. Sitä ennen puhuttiin päivähoidosta. Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka.

Varhaiskasvatustoiminta kuuluu kunnissa opetustoimen alaisuuteen, aiemmin taas päivähoito oli sosiaalitoimen osa. Aivan pienillä lapsilla hoivan ja hoidon merkitys hyvän päivän luomisessa on kaikkein tärkeintä, mutta lapsen kasvaessa varhaiskasvatuksessa saavat painoa myös opetus ja kasvatus.

Pedagogiikka tarkoittaa niitä kasvatuksen periaatteita, minkä mukaan myös me Pilkkeen päiväkodeissa toimimme. Jos haluat tietää niistä lisää, voit tutustua Pilkkeen pedagogiikkaan tarkemmin täällä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä päiväkotipaikan hakemisesta

Päiväkodin aloitus on uusi vaihe lapsiperheen elämässä. Siihen liittyy monenlaisia kysymyksiä. Olemme koonneet alle yleisimpiä kysymyksiä, joita perheet meiltä kysyvät.

Päiväkodit - Usein kysyttyä

This post is available in: In English

Vastaus: Suosittelemme perheille aina tutustumista päiväkoteihin paikan päällä, jos vain mahdollista, ennen päiväkotiin hakemista. Tutustumiskäynnillä pääset kurkistamaan juuri kyseisen Pilke-päiväkodin arkeen, tiloihin ja toimintaan päiväkodin johtajan kanssa; tutustumme puolin ja toisin, vastaamme kysymyksiisi ja kerromme tarkemmin päiväkotiin hakemisesta ja sen aloituksesta. Kun ensimmäinen päiväkotipäivä lopulta koittaa, lapsi tulee jo valmiiksi tuttuun paikkaan ja tapaa ehkä jo tuttuja kavereitakin. Lue tästä artikkelistamme lisää, miksi suosittelemme tutustumiskäyntia!

This post is available in: In English

Ei ole. Päiväkotihakemuksen tekeminen ei vielä sido mihinkään vaan myöhemmin tehdään erikseen vielä palvelusopimus. Hakea voi aina ja suosittelemme tulemaan tutustumaan lähimpään Pilke-päiväkotiin. Sovi tutustumiskäynnistä päiväkodin johtajan kanssa.

This post is available in: In English

Kyllä voi hakea. Päiväkotihakemuksen tekeminen ei vielä sido mihinkään vaan myöhemmin tehdään erikseen vielä palvelusopimus. Kannattaa vierailla molemmissa paikoissa ja tehdä vasta sitten lopullinen päätös. Meille saa aina tulla tutustumaan! Sovi tutustumiskäynnistä päiväkodin johtajan kanssa.

This post is available in: In English

Meille Pilkkeellä on tärkeää, että jokainen lapsi perheineen on tervetullut päiväkoteihimme.

Pilke-päiväkodeissa käytetään kehityksen ja oppimisen tuen kolmiportaista mallia, joka sisältää tukimateriaalia henkilöstölle tuen tarpeen kartoitukseen ja sen järjestämiseen käytännössä. Pilkkeellä työskentelee varhaiskasvatuksen erityisopettajia, jotka konsultoivat yksiköissä tuen järjestämiseen liittyvissä asioissa. Tarvittaessa Pilke ostaa varhaiskasvatuksen erityisopetuksen palveluna ulkopuolisilta toimijoilta.

Yksityinen varhaiskasvatus toimii usein kunnan omia palveluita täydentävänä ja tukevana tuottajana. Monesti yksityinen toimija tuottaa varhaiskasvatuspalveluita kunnan esittämien reunaehtojen mukaisesti. Jos kunta on tunnistanut tarpeen tilata yksityiseltä päiväkodilta erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluita, voi yksityinen tähän vastata. On kuitenkin totta, että erityistä tukea tarvitsevat lapset sijoittuvat usein kunnan omiin varhaiskasvatuspalveluihin. Asiasta kannattaa keskustella sekä Pilkkeen päiväkodin johtajan että kunnan varhaiskasvatuksen palveluohjauksen kanssa, koska kuntien käytännöt vaihtelevat ja tärkeintä on, että lapsen etu toteutuu.

Pilkkeellä on kehityksen ja oppimisen tuen työryhmä, joka selvittää tuen ja siihen liittyvän koulutuksen tarpeita sekä kehittää tuen järjestämistä valtakunnallisesti.

This post is available in: In English

Varhaiskasvatus on uudehko sana, jota on alettu käyttää vuoden 2016 varhaiskasvatuslain uudistamisen jälkeen. Sitä ennen puhuttiin päivähoidosta. Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka.

Varhaiskasvatustoiminta kuuluu kunnissa opetustoimen alaisuuteen, kun aiemmin päivähoito oli sosiaalitoimen osa. Aivan pienillä lapsilla hoivan ja hoidon merkitys hyvän päivän luomisessa on kaikkein tärkeintä, mutta lapsen kasvaessa varhaiskasvatuksessa saavat painoa myös opetus ja kasvatus. Lue tästä lisää, mitä eroa on varhaiskasvatuksella ja päivähoidolla.

This post is available in: In English

Kaikki yksityiset päiväkodit ovat sen kunnan hyväksymiä ja valvomia, missä päiväkoti sijaitsee. Yksityiset päiväkodit kuten Pilke noudattavat samaa varhaiskasvatuslakia ja valtakunnallista varhaiskasvatussuunnitelmaa kuin kunnallisetkin päiväkodit. Kunnat myös valvovat toimintaamme valvontakäyntien, ohjauksen ja auditointien avulla.

Suomalainen yksityinen varhaiskasvatus edustaa kokonaisuudessaan Pohjoismaiden kärkeä. Sekä asiakastyytyväisyyttä että kuntien näkemyksiä luotaavat selvitykset viime vuosilta osoittavat, että yksityinen toiminta koetaan laadultaan hyväksi ja yhteistyö kunnan kanssa toimivaksi.

Yksityisissä päiväkodeissa laatua rakennetaan esimerkiksi kehittämällä pedagogiikkaa, panostamalla henkilöstön hyvinvointiin ja osaamiseen sekä rakentamalla asiakasperheiden tarpeisiin vastaavia palveluita muun muassa digitalisaatiota hyödyntäen.

Millaista on yksityinen varhaiskasvatus Suomessa? Lue myytit ja tutustu alaan: 

Lataa tästä julkaisu yksityisestä varhaiskasvatuksesta (pdf).

This post is available in: In English

Monia vanhempia kiinnostaa yksityisen päiväkodin hinta. Yksityinen päiväkoti ei välttämättä ole yhtään sen kalliimpi kuin kunnallinenkaan. Sekä kunnallisissa että yksityisissä päiväkodeissa peritään asiakasmaksu, jonka määrään vaikuttavat perheen koko, vanhempien tulot ja lapsen päivittäinen hoitoaika.

Kaupungeilla ja kunnilla on erilaisia käytäntöjä siinä, miten ne tukevat yksityisen varhaiskasvatuksen valinneita perheitä. Useimmat kunnat myöntävät yksityisen päivähoidon hinnan kattamiseen palvelusetelin tai perheellä on mahdollista hakea Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea, lue tästä lisää.

Saat tarkempaa tietoa kysymällä asiasta lähimmän Pilke-päiväkotisi johtajalta tai tutustumalla päiväkodin verkkosivuihin ja ko. Pilke-päiväkodin hintoihin / asiakasmaksuihin: etsi lähin Pilke- päiväkoti täältä.

This post is available in: In English

Meiltä kysytään usein, minkä ikäisenä päiväkodissa voi aloittaa, pärjääkö lapsi 1-vuotiaana päiväkodissa, sopeutuuko vauva päiväkotiin ja niin edelleen.

Tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus on lapselle hyödyksi. Nuorimmat lapset ovat 9 kuukauden ikäisiä päiväkodeissa. Varhaiskasvatus voi jatkua siihen saakka, kun lapsi noin 6- vuotiaana aloittaa esiopetuksen eli esikoulun. Lue tästä lisää: lapsen subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen.

Jokainen lapsi on yksilö ja myös perheiden tilanteet ovat erilaisia. Siksi mitään yhtä oikeaa vastausta ei ole siihen, minkä ikäisenä lapsi voi aloittaa päiväkodissa. Monet vanhemmat kuitenkin pohtivat, milloin lapsi voisi aikaisintaan aloittaa päivähoidon.

Jos haluat keskustella oman lapsesi päiväkodin aloitukseen sopivasta iästä tai tähän liittyvistä kysymyksistä, voit olla yhteydessä alueesi Pilkkeen päiväkodin johtajaan. Juttelemme kanssasi mielellään – vanhempien kysymykset tai huolet päiväkodin aloitukseen liittyen ovat meille tuttuja!

This post is available in: In English

Sekä yksityistä että kunnallista varhaiskasvatusta säätelevät samat lait, laatuvaatimukset ja henkilöstömitoitukset, ja kunta myös valvoo niitä.

Yksityinen päiväkoti pystyy joustavammin tarjoamaan perheille erilaisia vaihtoehtoja. Tutustu esimerkiksi Pilkkeen päiväkotien painotteisuuksiin tai erityisiin palveluihin päiväkotien omilla sivuilla.

This post is available in: In English

Aamupalan ja välipalan valmistuksesta huolehtii Pilkkeen päiväkodeissa päiväkotihuoltaja.

Pääsääntöisesti lounasruoka tuodaan päiväkoteihimme valmiina, ja ruoan valmistuksesta vastaavat yhteistyökumppanimme ympäri Suomea.

Me Pilkkeellä toivomme lounasruoan toimittajiltamme lähiruoan käyttöä.

This post is available in: In English

Moni vanhempi pohtii, miten lapsen päiväunet päiväkodissa sujuvat. Kaikille lapsille annetaan mahdollisuus lepoon/nukkumiseen nukkarissa, joka on rauhallinen ympäristö päivälevolle päiväkodissa.

Lasten aivot muovautuvat ja kehittyvät kiihkeimmin varhaislapsuudessa. Huima kehitys vaatii myös riittävän määrän lepoa ja unta. Tämän takia on tärkeää, että lapsi voi nukkua päiväunet päiväkodissa. Jos lapsi nukahtaa lepohetkellä, hänellä on tarve uneen ja sille suomme mahdollisuuden. On hyvä muistaa, että lapsen unentarve on aina yksilöllinen.

On myös tavallista, että lapsi ei nuku päiväkodissa. Tällöin hän rauhoittuu hetkeksi kuuntelemaan satua tai musiikkia ennen päivän muihin puuhiin palaamista. Jos lapsen päiväunet päiväkodissa mietityttävät, varhaiskasvatuksen ammattilaisemme juttelevat mielellään niistä kanssasi.

This post is available in: In English

Loma-aikoina päiväkodeissa on vähemmän lapsia, sillä monet perheet lomailevat ja lapset ovat kotona. Siksi osa päiväkodeistamme on kiinni ja osa auki. Auki olevat päivystävät päiväkodit tarjoavat hoitopaikan kaikille niille alueen Pilkkeen päiväkotien lapsille, jotka tarvitsevat varhaiskasvatusta. Päivystävissä päiväkodeissa työskentelee Pilkkeen omia varhaiskasvattajia saman alueen eri päiväkodeista.

Ilmoitamme hyvissä ajoin tiedot loma-aikojen aukioloajoista ja alueen päivystävistä Pilke-päiväkodeista.

Kysy tarkemmat aukioloajat kunkin päiväkodin johtajalta: Pilke-päiväkodit ja yhteystiedot löydät täältä.

This post is available in: In English

Jokaisen päiväkodin arki rakentuu aina yksilöllisesti päiväkodin koon ja sen omien tavoitteiden mukaisesti. Päiväkotimme ovat auki joustavasti perheiden tarpeiden mukaan klo 6–18 välillä.

Tutustu esimerkkiaikatauluun päiväkodin päiväohjelmasta!

This post is available in: In English

Kokemuksemme mukaan kyllä. Ymmärrämme, että jokainen lapsi on yksilö. Tuemme heitä varhaiskasvatuksen eri vaiheissa juuri sellaisella tavalla, kuin mitä lapsi tarvitsee.

Tiedämme myös, että tämä asia mietityttää monia perheitä. Kokemuksemme mukaan päiväkodin aloitusta voi kuitenkin helpottaa monin tavoin. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa ja vinkkejä perheille kun lapsi aloittaa päiväkodissa.

Alla muutama käytännön vinkki, joilla lapsesi varhaiskasvatuksen aloitusvaihe sujuu kaikkien kannalta mahdollisimman mukavasti:

Ota yhteyttä

Asiakkuusjohtaja 
Riikka Mattsson
040 579 9066
riikka.mattsson@pilkepaivakodit.fi

Mitä sinä haluaisit tietää tai kysyä? Asiakkuusjohtajamme Riikka Mattsson työskentelee Vantaan toimistollamme, ja hän auttaa mielellään.

Voit olla myös yhteydessä oman alueesi Pilke-päiväkotien johtajiin tai aluejohtajaan.

Kurkista päiväkodin arkeen

Pilkeen päiväkotien arki on täynnä toimintaa. Kurkista lapsen hyvään päivään sosiaalisen median kautta.