Millaista on lasten päiväkotiruoka? Näin päiväkodin ruokalista suunnitellaan
Asiantuntijana ravitsemusasiantuntija Heli Diaz, Fazer Food Services
Mitä otetaan huomioon päiväkotien ruokalistojen suunnittelussa?
Yhteinen hetki päiväkotiruoan äärellä on tärkeä niin lapsille kuin aikuisille joka päivä. Päiväkotiruokailun suunnittelua ohjaavat ruoan maittavuus, ravitsemus sekä ruoan eettisyys ja ekologisuus. Suunnittelun lähtökohtana on tarjota lapsille makuelämyksiä. Sen vuoksi teemmekin jatkuvaa selvitystä lasten lempiruoista sekä ruokamieltymyksistä.
Päiväkotienruokalistojen teossa huomioidaan myös Elintarviketurvallisuusviraston (Eviran) ohjeistuksia. Varhaiskasvatuksen ravitsemussuositukset ohjaavat reseptikehitystä, ruokalistasuunnittelua ja raaka-ainevalintoja. Käytämme ainoastaan vastuullisesti tuotettuja ruoka-aineita.
Tiedostamme, että lapset saavat ravinnosta tänä päivänä liikaa suolaa ja sokeria ja siksi teemmekin päiväkotien ruokalistoista tarkat ravintolaskelmat ja seuraamme, että ne täyttävät ravitsemussuositukset.
Kotimaisten raaka-aineiden osuus on 60–70 % vuotuisista hankinnoistamme. Käyttämämme liha- ja lihajalosteet ovat pääsääntöisesti kotimaisia. Vuoden 2017 alusta kaikesta käyttämästämme lihasta vähintään 90 % on aina kotimaista alkuperää.
WWF:n suositusten mukaan emme käytä lainkaan uhanalaisia punaisen listan kaloja tai äyriäisiä. Käytämme myös mahdollisuuksien mukaan luomutuotteita esimerkiksi puurohiutaleissa ja tofussa. Reseptiikka on pääsääntöisesti myös laktoositonta.
Millainen on lapsen monipuolinen ruokavalio?
Monipuolisen ruokavalion perusta on kasvispainotteinen. Ruokavalioon kuuluvat:
- kasvikset, hedelmät ja marjat
- palkokasvit, linssit, pavut
- täysjyväviljatuotteet (puurot, leivät)
- kasviöljyt, kasviöljypohjaiset levitteet
- kala (2-3 kertaa viikossa)
- rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet
- kohtuullinen määrä lihaa
- pähkinät ja siemenet.
Monipuolinen ruokavalio on tärkeä kasvavalle lapselle riittävän energian ja ravintoaineiden kuten kivennäisaineiden ja vitamiinien saannin kannalta. Tämä kaikki huomioidaan myös päiväkotiruokailun suunnittelussa.
Joskus voi käydä niin, että alkuun lapsi ei syö päiväkodissa kovinkaan paljon. Tutustumme yhdessä lapsen tahtisesti erilaisiin ruokiin ja tuemme lempeästi riittävää ravinnon saantia, jotta energiaa riittää päivän touhuihin. Hiljalleen ruokailusta muodostuu odotettu yhteinen hetki jokaiselle.
Minkälaisia päiväkodin välipalat ovat?
Terveellinen välipala syntyy yhdistelemällä täysjyvävilja- ja maitotuotteita sekä kasviksia ja hedelmiä.
Lasten välipalojen laatuun on tärkeää kiinnittää huomiota, sillä niissä on usein paljon piilosokeria ja -suolaa.
Jogurtit, murot ja mehut sisältävät usein runsaasti sokeria. Vertailemalla kaupassa tuotteiden sokerin määrää voit tehdä hyviä valintoja. Sokerin määrää voidaan vähentää myös valmistamalla itse välipaloja, esimerkiksi maustamattomasta jogurtista sekä hedelmä- ja marjasoseista.
Suolan määrässä on suuria eroja tuotteiden välillä. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota leipien, lihavalmisteiden ja juustojen suolapitoisuuteen. Huomioimme nämä asiat, kun suunnittelemme päiväkotien välipaloja.
Kuinka paljon päiväkotiruuassa on lisäaineita?
Päiväkotiruuat eivät ole täysin lisäaineettomia, mutta Fazer Food Services on vähentänyt lisäaineita sisältävien raaka-aineiden käyttöä. Olemme ottaneet valikoimaamme muun muassa lisäaineettoman margariinin leipäpöytään sekä jauhelihan.
Lisäksi olemme tarjonneet fosfaatitonta makkaraa syksystä 2016 lähtien ja olemme vähentäneet liemivalmisteiden käyttöä ruoanvalmistuksessa. Raaka-aineiden kilpailutuksen yhtenä tärkeänä kriteerinä on jo pitkään ollut ruokien natriumglutamaatittomuus.
Keittiöissämme emme lisää ruokaan lisäaineita, mutta jotkut käyttämistämme raaka-aineista sisältävät niitä. Tällaisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi säilykepunajuuri, juustoraaste, kinkku, ruoanvalmistusmargariini, kasvirasvasekoite, makkarat ja sinappi. Seuraamme jatkuvasti Eviran tiedotteita ja ohjeistuksia ja ne ohjaavat toimintaamme esimerkiksi raaka-ainevalinnoissa ja ruokalistasuunnittelussa.
Mistä Fazer Food Servicen liha ja kala tulevat? Mikä on näiden raaka-aineiden kotimaisuusaste?
Olemme vastikään linjanneet, että lisäämme kotimaisen lihan käyttöä. Vuoden 2017 alusta vähintään 90 % kaikesta käyttämästämme lihasta ja lihajalosteista on kotimaista alkuperää. Broileri on aina suomalaista. Käytämme raaka-aineena tunnettujen suomalaisten liha-alan yritysten tuotteita. Tuore naudan-, porsaan- ja siipikarjan liha on jo pitkään ollut 100 % kotimaista. Ulkomaisia tuotteita, esimerkiksi riista- ja lammastuotteita, tulee muun muassa Saksasta, Tanskasta ja Uudesta-Seelannista.
Käyttämästämme kalasta ja kalajalosteista noin 24 % on kotimaista. Muut merkittävimmät kalan pyynti- ja kasvatusalueet ovat Itämeri, Pohjanmeri, Norja (kasvatettu), Pohjois-Atlantti sekä Tyynenmeren tietyt osat.
Maailman Luonnon Säätiö (WWF) ylläpitää Kalaopasta, joka auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja. Kalalajit on jaettu vihreään (suosi), keltaiseen (harkitse) ja punaiseen (vältä) listaan. Suositusten mukaan emme käytä lainkaan uhanalaisia punaisen listan kaloja tai äyriäisiä. Kalaraaka-aineistamme on yli kolme neljäosaa WWF:n vihreällä listalla – keltaiselta listalta käytämme muun muassa Norjan kasvatettua lohta.
Ovatko raaka-aineet tuoreita vai puolivalmisteita?
Käytämme ruoanvalmistukseen tavallisia raaka-aineita kuten broileria, kalaa, lihaa, maitotuotteita ja kasviksia. Olemme tänä syksynä lisänneet tuoreiden kasvisten käyttöä keitto- ja kasvisruoissamme. Niin sanotut kappaleruoat kuten pinaattiohukaiset ja kalapuikot ovat useimmiten valmistuotteita, koska niitä ei kaikissa keittiöissä pystytä valmistamaan alusta lähtien. Kappaleruokia päiväkodin ruokalistalla on pääsääntöisesti kerran viikossa ja myös makkaraa käytetään rajoitetusti.
Miten päiväkotiruokailulla edistetään ruokakulttuuria?
Päiväkotiruokien kautta lapset tutustuvat uusiin raaka-aineisiin ja saavat uusia makuelämyksiä. Esimerkiksi dippikasvisten kautta tulevat tutuiksi erilaiset juurekset vaikkapa kyssäkaali. Päiväkotiruokailussa opitaan myös syömiseen liittyviä perustapoja sekä ruokapöytäkeskusteluja, joilla tuetaan perheiden omaa ruokakulttuuria.
Päiväkotiruokailussa lapset oppivat syömään myös perinneruokia ja tutustuvat perinteisiin kotimaisiin ruokalajeihin esimerkiksi hernekeittoon. Suomi 100 vuoden kunniaksi meilläkin tarjotaan tänä vuonna entistä enemmän perinneruokia.
Fazer Food Services toimittaa useimpiin Pilke päiväkoteihin lämpimän lounasruuan.