Blogit

Enterorokko päivähoidossa – tiedätkö, milloin lapsi voi palata päiväkotiin?

Vastaajana Pikkujätin johtava lääkäri Erik Qvist, LT, Dosentti, Lastentautien erikoislääkäri.

Mitkä lastentaudit jylläävät tällä hetkellä loppusyksystä?

Erityisesti enterorokkoa on esiintynyt paljon ja tartuntoja on edelleen. Myös perinteisiä flunssia ja hengitystieinfektioita esiintyy tähän aikaan vuodesta paljon.

Ensimmäisiä influenssatapauksia on esiintynyt jo pääkaupunkiseudulla, joten rokotusten ottamisella alkaa olla jo kiire.

Alkusyksystä on ollut nyt poikkeuksellisen paljon liikkeellä infektiotauteja. Yleensä niitä esiintyy enemmän vasta loppusyksystä, mutta nyt niitä oli paljon jo heti koulujen alettua.

RS-virusta ei ole vielä niin paljon esiintynyt ja influenssaakin esiintyy eniten vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Sen huippu on yleensä hiihtolomien aikaan. Influenssarokotukset kannattaakin hoitaa nyt kuntoon, jos haluaa riittävän suojan alkuvuoteen.

Millaiset oireet ovat enterorokossa?

Enterorokko on enteroviruksen aiheuttama tauti. Sen oireita ovat yleensä nielussa, kämmenissä ja jalanpohjissa esiintyvät rakkulat tai täplikäs ihottuma sekä lievä kuume, päänsärky ja flunssa.

Tauti kestää noin viikon ja siihen ei ole olemassa erityistä hoitokeinoa. Enterorokkoa on myös lähes mahdotonta välttää, koska se tarttuu suhteellisen helposti ja lapsi tartuttaa jo itämisaikana.

Tartunnan saatuaan, lapsi voi mennä päiväkotiin, kun yleisvointi on hyvä ja kuume on laskenut.

Miten flunssakierteen saa katkaistua?

Flunssakierrettä on vaikea katkaista päiväkoti-ikäiseltä lapselta. Lapsi ei välttämättä ehdi parantua vielä edellisestä taudista, kun jo seuraava tauti painaa päälle.

Jos vain on mahdollista, olisi hyvä, että lapsi voisi olla hieman pidempään pois päiväkodista ja parantua kunnolla ennen päiväkotiin palaamista.

Useimmat taudit tarttuvat joko kosketuksesta tai hengitysilman ja pintojen välityksellä. Tehokkaimmin tartuntoja ehkäisee huolellinen käsienpesu.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa mennä, kun virustauteihin liittyy korkeaa kuumetta. Jos kuumetta on lähemmäs 40 astetta, on taudin syy hyvä aina tarkistuttaa. Lapselta voi löytyä muitakin tauteja, jotka kannattaa tutkia ja hoitaa.

Kuumetta tärkeämpi mittari on kuitenkin lapsen yleisvointi, jota tulee seurata. Esimerkiksi, jos lapsi ei syö tai on poikkeuksellisen väsynyt, kannattaa mennä lääkäriin.

Milloin lapsen voi viedä päiväkotiin?

Lapsi voi mennä päiväkotiin, kun kuume on laskenut ja hänen yleiskuntonsa on hyvä. Yksi kuumeeton päivä kannattaa viettää vielä kotona ennen päiväkotiin menoa.

Tärkeintä on, että lapsi jaksaa osallistua päiväkodin päivärutiineihin ja ulkoilla muiden mukana. Jos päiväkotiin mennään puolikuntoisena, voi jälkitauteja tulla helpommin.

www.pikkujatti.fi