Blogit

Blogi: Ekotekoja Pilke päiväkodeissa

Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä arvoja Pilke päiväkodeille. Ekologisuus näkyy niin tilojen suunnittelussa kuin päiväkodin arjessa ja haluamme toiminnallamme vaalia luontoa ja opettaa lapsille kestäviä elämäntapoja. Pilke päiväkotien tavoitteena on huomioida rakentamisessa kestävän kehityksen sekä terveellisen rakentamisen periaatteita. Pilke on rakennuttanut viime vuosien aikana uusia hirsipäiväkoteja eri puolelle Suomea. Hirsipäiväkoti on vastaus voimakkaasti kasvavaan kysyntään saada lapsille sisäilmaltaan puhtaita päiväkotitiloja. Ekologisessa hirsipäiväkodissa lapset saavat nauttia raikkaasta sisäilmasta, hyvästä akustiikasta sekä massiivipuun tuomasta levollisesta ja rauhallisesta tunnelmasta. Hirsipäiväkodeissa panostetaan myös laadukkaaseen ilmanvaihtoon. Älyohjattu ilmanvaihtojärjestelmä mittaa ilmanlaatua reaaliajassa ja säätää sitä tilan käytön ja tarpeen mukaan.

Ekologisuus näkyy myös päiväkotien arjessa, jossa kasvattajat ovat tehneet yhdessä lasten kanssa erilaisia ympäristöystävällisia tempauksia. Keräsimme tähän kolme ekotekoa kolmesta eri päiväkodista; elämykset ja muistot materialismin sijaan Pilke Kuperkeikassa, ruokahävikkitempaus Pilke Taikaniityssä ja lelukeräys Pilke Taikamaassa.

 

Elämyksiä ja muistoja Pilke Kuperkeikassa

Kouvolan Pilke Kuperkeikassa kampanjoidaan elämysten ja muistojen puolesta materialismin sijaan. Kuperkeikassa on kehitetty juhlapyhiä ja niihin liittyviä materiaalisia lahjoja toiminnalliseksi yhdessä tekemiseksi ja kokemiseksi. Äitienpäivänä, isänpäivänä ja myös isovanhemille on järjestetty lahjaksi toiminnallisia tapahtumia. Synttäripäiviin on yhdistetty lapsen toiveleikit. Myös muihin juhlapyhiin liittyy omat toiminnalliset tapahtumansa esim. pääsiäisseikkailu ja lasten sunnittelemat vappu- ja halloweenviikot. Pilke Kuperkeikassa on otettu materiaaliton linja ja elämyksien kautta Kuperkeikka haluaa tarjota mukavia muistoja perheille yhdessä tekemisen kautta. Kampanja onkin saanut paljon positiivista palautetta.

Tutustu Pilke liikuntapäiväkoti Kuperkeikkaan täältä.

 

Ruokahävikkitempaus Pilke Taikaniityssä

Pilke Taikaniityssä Ylivieskassa mitattiin viikon ajan ruokahävikin määrä, tavoitteena pienentää ja hyödyntää ruokahävikkiä. Taikaniityssä otettiin käyttöön kokeiluluontoisesti Bokashiämpäri, jolla tehdään multaa kesää varten. Ruokahävikki päätyi kokeiluviikolla ämpäriin.

Alla olevaan taulukkoon on koottu ruokahävikkitempauksen tulokset. Viitenä päivänä viikossa ruoka-annoksia oli yhteensä 65, hävikkiä yhteensä 1150 gr. eli 17 gr/ ateria. Keittiössä ylijäävät aamupuurot kokki sekoittaa sämpylä-, leipä- tai pannukakkuitaikinaan, siten hävikkiruoka menee talteen. Aikuiset syövät päiväkodin ruokaa, jos kattilaan lapsilta sitä jää. 3-5vuotiaat lapset ottavat itse ruuan ja pienemmiltä kysytään, onko iso vai peini nälkä ja syötyään he saavat pyytäessään lisää. Pienet saattavat pyytää kolmekin annosta lisää.  Pilke Taikaniitty on Luonnossa kotonaan-päiväkoti, jossa luonto ja ympäristö näkyvät vahvasti päiväkodin arjessa.


Tutustu Pilke luontopäiväkoti Taikaniittyyn täältä.

Lelujen kierrätys Pilke Taikamaassa

Helsingissä Pilke Taikamaan vanhimmat, Puuhiset, tutustuivat keväällä kierrätykseen ja vierailivat mm. kierrätyskeskuksessa. Tästä innostuneena Taikamaassa järjestettiin Puuhisten, Maahisten ja Keikkiäisten ryhmien halukkaiden kanssa lelunvaihtopäivä, jolloin halukkaat lapset toivat jonkun vanhan, mutta edelleen toimivan lelunsa Taikamaahan.

Lelut järjestettiin näyttelyksi, josta jokainen sai sitten käydä omalla vuorollaan valitsemassa itselleen toisen vanhan, mutta itselleen uudeen lelun. Lelujen kierrätys oli todella onnistunut tempaus. Lelukierrätystä pohjustettiin vanhemmille ja toivottin, että vanhemmat keskustelevat aiheesta vielä kotona lasten kanssa ja tämän he olivat tehneetkin. Pilke Taikamaassa on alettu myös kevään aikana laajemmin kierrättämään; päiväkodissa kierrätetään bio, kartonki, sekajäte ja muoviroskat päivittäin. Myös vanhat ja ylimääräiset varavaatteet päätyvät kaatopaikan sijaan kierrätykseen vaatekeräykseen. Kierrätystä harjoiteltiin päiväkodissa alkuun, mutta nyt se sujuu jo mainiosti ja myös lapset osallistuvat kierrätykseen ikätasonsa mukaisesti.

Tutustu Pilke Taikamaahan täältä.