Blogit

Blogi: Uudet tiedepäiväkodit aukeavat pian!

Avamme kaksi uutta tiedepäiväkotia 1. elokuuta 2016, toisen Vantaan Päiväkumpuun ja toisen Tampereen Mäyränmäkeen.

Molemmat päiväkodit ovat luonnontiedepainotteisia ja se kirjataan päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelmaan. Päiväkodeissa lauletaan, leikitään, ulkoillaan ja levätään normaalisti, mutta lisäksi siellä tutkitaan ja ihmetellään mm. erilaisia luonnon ilmiöitä yhdessä lasten kanssa.

Luonnontiedepainotteisuus tuleekin näkymään monella eri tavalla päiväkotien arjessa. Leikkitilat rakennetaan siten, että ne houkuttelevat ja kannustavat tutkimiseen ja kokeiluun. Päiväkoteihin tulee muun muassa erillinen tutkimusleikkitila, jossa pienet professorit voivat tehdä tutkimuksiaan pipeteillä, luupeilla, koeputkilla ja suurennuslaseilla.

”Kasvattajina meidän tehtävä on hoksata lasten luontainen tarve tutkia ympäristöään aistien, kysellen ja kokeillen. Yhdessä voimme ihmetellä, tutkia ja lopuksi oivaltaa”, kertoo Pilke päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen.

Pilke päiväkodeille on tärkeää, että lapset oppivat tiedepäiväkodeissa oivaltamaan, kokeilemaan ja saavat onnistumisen kokemuksia – leikkiä unohtamatta. Toiminnassa huomioidaan lapsen ikä, kiinnostuksen kohteet ja turvalliset toimintatavat. Keskiössä on ihmettely ja tutkiminen yhdessä lapsen kanssa.

Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Jenni Vartiainen on ollut mukana ideoimassa Pilke tiedepäiväkotien tiedepainotteisuutta. Hän valmistelee parhaillaan väitöskirjaa 3–6-vuotiaiden lasten luonnontieteiden opetuksesta.

”On tutkittu, että varhaisessa vaiheessa aloitettu tutkimisen taitojen harjoittelu tukee kiinnostusta ja motivaatioita luonnontieteitä kohtaan myöhemmin koulunkäynnissä”, kertoo Vartiainen.

 

Lue lisää päiväkodeista ja hae päiväkotipaikkaa nyt!

Vantaa: Pilke tiedepäiväkoti Oivallus

Tampere: Pilke tiedepäiväkoti Hokaus

Vantaalla Pilke tiedepäiväkoti Oivalluksessa pihatapahtuma tiistaina 27.9.2016

Tervetuloa tutustumaan Pilke Oivalluksen tiloihin ja pihapiiriin tupaantuliaisten merkeissä tiistaina 27. syyskuuta klo 15.30-18 osoitteeseen Tuovintie 39,  01420 Vantaa. Lämpimästi tervetuloa!