Pilke mediassa

Apu: Paro-hyljerobotti opettaa hoivaamista ja empatiaa sekä rauhoittaa pieniä päiväkotilaisia Pitäjänmäessä

Helsinkiläisessä päiväkoti Taikapirtissä on huhtikuun loppuun asti testikäytössä PARO-hyljerobotti, jota on aiemmin käytetty muistisairaiden ja vanhusten hoidossa. Tavoitteena on selvittää, soveltuuko hoivarobotti varhaiskasvatuksen yksilö- ja pienryhmätoimintaan ja miten sitä voitaisiin siinä hyödyntää.

Se nukkuu.

Herätetäänkö Paro?

Neljä nappisilmää nyökkää pontevasti.

Lapset katsovat tarkkana, kun päiväkoti Taikapirtin pienten ryhmän lastenhoitaja Jannis Roilidis nostaa kaapin päällä’ ”nukkuvan” valkoisen hylkeen päältä peiton ja irrottaa tutin sen suusta. Oikeasti tutti on laturinjohto, ja lapsetkin sen jo tietävät: koska hylje on robotti, se syö sähköä.

Jannis laskee Paro-nimisen robotin lasten ulottuville lattialle. ON-nappi löytyy hylkeen takapuolen alta. Valkoinen hylje aukaisee silmänsä, äännähtää, räpyttelee, alkaa käännellä päätään ja katsella ympärilleen. Alle kolmivuotiaiden ryhmä on riemuissaan, kaikki haluavat paijata.

Kun silitysruuhka rauhoittuu, neljän lapsen ryhmästä Noel haluaa vielä olla robotin kanssa. Lapsi painaa päänsä hylkeen silkkistä selkää vasten, kietoo kädet sen ympäri ja ummistaa oikein silmänsä, sillä niin hyvältä parivuotiaan mielestä tuntuu hylkeen halaaminen.

Jos totta puhutaan, Paro on söpö ja ihana myös aikuisten mielestä.

Lue juttu kokonaisuudessaan täältä.